Live productie op de Lopec: elektroluminescente film per meter

Duizenden elektronicacomponenten binnen een paar uur geprint op film of papier: op een demonstratie-productielijn tijdens Lopec 2015 in München is te zien hoe dat in zijn werk gaat. Tijdens de beurs levert de complete productielijn lichtende voorbeelden van geprinte elektronica, ‘klaar terwijl u wacht’.

Lopec, de internationale tentoonstelling en conferentie voor de geprinte-elektronica-industrie, vindt plaats in München, van 3 … 5 maart.  De demolijn voor geprinte elektronica is een van de hoogtepunten van dit evenement. Op 4 en 5 maart zullen in de tentoonstellingshal elektroluminescente films ter grootte van een visitekaartje live worden geproduceerd. Als er een spanning op wordt aangelegd, wordt een verlicht logo zichtbaar. Dit soort geprinte elementen kunnen worden gebruikt om lichtgevende patronen en lijnen te creëren, of complete displays. In het productieproces worden diverse flinterdunne lagen geleidende en elektroluminescente materialen geprint op plastic film of speciaal papier en vervolgens ingekapseld.

"Dankzij de demolijn biedt Lopec alle producenten en gebruikers van geprinte elektronicacomponenten een unieke gelegenheid om te worden geïnformeerd over het productieproces en om de machines in werking te zien", zegt Thomas Kolbusch, vicepresident van Coatema Coating Machinery GmbH en voorzitter van de tentoonstellingscommissie

Klaar voor praktijk

Naast de productielijn zullen er ook nog andere, afzonderlijk werkende systemen zijn te zien, ,met een toelichting over technieken als inkjet- en flatbed-printen en zeefdrukken. Ook droogapparatuur en nabewerkingsstappen zullen worden gedemonstreerd.

Met de productielijn wordt ook aangetoond dat de productietechnieken voor geprinte elektronica al in de praktijk kunnen worden toegepast.

"Organische en geprinte elektronica worden in steeds meer takken van de industrie gebruikt, van consumentenelektronica tot de auto- en  de verpakkingsindustrie. Omdat deze nieuwe elektronicacomponenten dun, licht en flexibel zijn, kunnen ze rechtstreeks in een aantal toepassingen worden opgenomen", zegt directeur dr. Klaus Hecker van de OE-A (Organic and Printed Electronics Association). Dat geldt ook voor elektroluminscente componenten. De verpakkingsindustrie en de reclamesector zijn bijvoorbeeld buitengewoon geïnteresseerd, want zij willen hun verpakkingen of brochures letterlijk verlichten met elektroluminescerende patronen, lijnen, of knipperende logo’s

De demolijn is een initiatief van OE-A-leden en wordt gecoördineerd door het Fraunhofer Institute for Electronic Nano Systems. Het oorspronkelijke idee komt van het Institute of Printing Science and Technology van de Technische Universität Darmstadt.

Kijk hier voor meer informatie over de Lopec