Lightyear gaat samenwerken met Koenigsegg

Koenigsegg, megacarfabrikant en leverancier van geavanceerde mobiliteitstechnologie, heeft geïnvesteerd in Lightyear, het in Nederland gevestigde hightechbedrijf dat ‘s werelds eerste zonneauto ontwikkelt. De investering maakt deel uit van een uitgebreider partnerschap voor het delen van technologie, waarbij de twee autofabrikanten gepatenteerde informatie met elkaar zullen delen.

lightyear koenigsegg
Foto: Lightyear

De uitwisseling van kennis moet de ontwikkeling van ultra-efficiënte voertuigen mogelijk maken en de verbintenis om gezamenlijk nieuwe autotechnologieën te ontwikkelen.

Lightyear is bekend van de ontwikkeling van de Lightyear 0, ‘s werelds eerste zonneauto, die op 9 juni 2022 werd gelanceerd en dit najaar in productie zal gaan. Lightyear 0 beschikt over vijf vierkante meter gepatenteerde, dubbel gebogen zonnepanelen, waardoor het voertuig zichzelf kan opladen tijdens woon-werkverkeer of gewoon buiten geparkeerd staat. In optimale omstandigheden kan de Lightyear 0 zichzelf van energie voorzien met een actieradius van 70 kilometer per dag, bovenop de geschatte 625 kilometer WLTP actieradius. De technologieën van Koenigsegg zullen worden toegepast om de energie-efficiëntie van Lightyear’s tweede modelte verbeteren, de Lightyear 2. Het is de bedoeling dat dit model eind 2024 of begin 2025 in productie gaat.

‘Koenigsegg staat aan de top van de voedselketen op het gebied van high-performance sportwagens. Ik heb altijd bewondering gehad voor hun mix van ongelooflijke prestaties, design en duurzame technologie – deze samenwerking laat zien dat we duidelijk op het juiste spoor zitten’, zegt Lex Hoefsloot, mede-oprichter en CEO van Lightyear. ‘Ik ben ontzettend blij dat ik gebruik kan maken van tientallen jaren ervaring in het ontwerpen en bouwen van ambitieuze auto’s, en ik kijk ernaar uit om nauw samen te werken met Christian en zijn team om samen echte veranderingen teweeg te brengen in de industrie.’

Grenzen verleggen en records breken

Hoewel het bedrijf vooral bekend staat om zijn mega-cars, heeft Koenigsegg een lange geschiedenis in het ontwikkelen en op de markt brengen van duurzame mobiliteitstechnologieën. Sinds de oprichting is de compromisloze filosofie van Koenigsegg de drijvende kracht geweest achter de gepatenteerde innovaties van de onderneming, zoals de ‘raket’-katalysator, het supercharger response system en een turbosysteem met variabele geometrie.

“De auto-industrie maakt een enorme overgang naar duurzame brandstof en technologie”, zegt Christian Koenigegg, CEO en oprichter van Koenigsegg. “Lex en zijn team hebben transformatieve technologieën ontwikkeld en deze samenwerking met Lightyear zal ervoor zorgen dat onze producten op het scherpst van de snede blijven, wat geweldig nieuws is voor onze klanten.”

Eventueel een kop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *