Licht op basis van laser in MKB Top 100

Verlichting op basis van laser is ‘de volgende revolutie in verlichting’. Dat meent het Rotterdamse bedrijf Parhelion, een van de pioniers op dit gebied. Het bedrijf is gisteren verkozen in de MKB Innovatie Top 100 2018.

Op laser gebaseerde verlichting wordt wel gezien als een van de meest belangrijke innovaties op lichtgebied van de laatste 50 jaar. Parhelion is het eerste bedrijf dat laserlicht geschikt maakt voor alledaagse verlichtingstoepassingen. Met hun ‘laser diffraction grating-modules’ maken ze lampen met een heel specifiek spectrum, kleur en straalvorm. Zonder flikkering en met minimale warmteproductie, een lange levensuur en laag energieverbruik.

Toepassingen

De lampen worden onder meer toegepast in de tuinbouw, bij het verlichten van kunstobjecten (zonder de UV en infrarood component die deze kunnen beschadigen), onder water, of wanneer licht is vereist dat het daglicht zo goed mogelijk benadert.

Andere geselecteerden

Andere geselecteerden in de categorie Industrie zijn 10XL met zijn reusachtige 3D printer; DensSolutions met zijn Climate in situ gas & heating platform; de Houweling Groep met het motto ‘Afval is grondstof’; Innovative Mechatronic Systems met zijn revolutionaire transmissie; Janssen Precision Engineering (werkt op de nanometer nauwkeurig); Moton Lubricants met een milieuvriendelijkere spuitbus; uitzendbureau voor robots Smart Robotics ; Stogger dat zorgt voor een draadloze aansluiting van Leds aan de voeding voor lichtbakreclame; Teqram – Vision Guided Robotics dat zorgt voor productiviteitsverbetering met volledig flexibele robots; TiePie engineering (‘Meten is weten, maar weet met welk meetinstrument je meet’); Tusti dat frituurvetverpakking duurzaam recyclet; TWTG: Light Energy maakt batterijen overbodig; en Widenhorn met zijn automatische 3D converter voor plaatbewerking.