Leverancier van diepvriesgroenten transformeert afvalwaterreservoir tot energiebron

‘De Belgische leverancier van diepvriesgroenten ARDO ( Aardooie) heeft een drijvende zonne-installatie met 4.860 zonnepanelen in gebruik genomen. Vanwege het veiligheidsprofiel en de mogelijkheden tot monitoring op afstand is gekozen voor de omvormertechnologie van SolarEdge, waarbij elk zonnepaneel wordt uitgerust  met een Power Optimizer. Door voortdurend het maximumvermogenspunt (MPPT) van elk afzonderlijk paneel te volgen, wordt de energieproductie van het systeem steeds gemaximaliseerd.

Leverancier van diepvriesgroenten transformeert afvalwaterreservoir tot energiebron
De installatie genereert jaarlijks 1,7 MWh aan energie

Na  het wassen van de groenten wordt het afvalwater gefilterd en opgevangen in een reservoir dat de plaatselijke irrigatie voedt. Omdat de daken van het bedrijf ongeschikt zijn voor een zonne-installatie, heeft Ardo het waterreservoir aangewezen als installatielocatie en een joint venture opgericht met milieutechnologiebedrijf Trevi om het project te realiseren.

Dries Van Der Straeten, Projectleider Energie bij Trevi: “De drijvende zonne-installatie maakt slim gebruik van de ruimte, met als voordeel dat het water wordt beschaduwd waardoor de verdamping vermindert. Hoewel het waterniveau in het reservoir tot negen meter kan stijgen, blijft het oppervlak stabiel. Dankzij de ontwerpflexibiliteit door de DC-geoptimaliseerde omvormertechnologie van SolarEdge, konden we meer zonnepanelen op één string plaatsen en minder dure bekabeling gebruiken. Tot slot, en dat is het belangrijkste, zorgt de technologie van SolarEdge ook voor meer veiligheid voor installateurs en onderhoudsploegen.”

De Power Optimizers van SolarEdge zijn dankzij de ingebouwde veiligheidsoplossing SafeDC in staat om in geval van een noodstop het hele systeem automatisch spanningsloos te maken tot een aanraakveilige 1V, waardoor installateurs en onderhoudsploegen beter beschermd zijn.

Van Der Straeten: “Toegankelijkheid is een belangrijke troef bij drijvende zonneprojecten en hoewel er altijd een boot beschikbaar is, is het eenvoudiger en sneller om de installatie op afstand vanaf het land te bewaken. Met de technologie van SolarEdge kunnen we precies monitoren hoe de zonnepanelen presteren en de algehele werking van het systeem beoordelen via het online monitoring portaal, zonder dat we fysiek naar de locatie hoeven te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Een jaaropbrengst van 1,7MWh kan uiteraard niet kloppen… met 4860 panelen zal het eerder een geïnstalleerd piekvermogen van 1,7MW zijn, niet?