Leuven bouwt aan innovatiecluster gezondheidszorg, ICT en mechatronica

Vlaanderen heeft volgens eigen zeggen ‘een van de sterkst boomende startup-ecosystemen in Europa’, maar het aanbod aan aangepaste bedrijfshuisvesting evolueert niet snel genoeg mee. Daarom wordt sinds kort gebouwd aan ‘Innovation Cradle Leuven’: een nieuwe gebouwencluster van 7.500 m2 dat onderdak zal bieden aan hightech start-ups en scale-ups met een focus op gezondheidszorg, ICT en mechatronica.

KU Leuven, Stad Leuven, Innovatie & Incubatiecentrum KU Leuven en EFRO Vlaanderen investeren samen 15 miljoen euro in het project. Volgens de partners is het gebrek aan huisvesting zeker een probleem voor snelgroeiende universitaire spin-offs. ‘Zij hebben immers nood aan modulaire kantoor- en werkruimtes waarvan de benodigde oppervlakte mee kan opschalen met de groei van de jonge bedrijfjes zelf.’

Innovation Cradle Leuven, een nieuwe gebouwencluster van 7.500 m2 op het Wetenschapspark Arenberg, wil aan die nood tegemoetkomen. Hoogtechnologische start-ups en scale-ups die zich richten op gezondheidszorg, ICT en mechatronica zullen er vanaf de zomer van 2025 terechtkunnen voor modulaire ruimtes tussen de 100 en 400 m2. Die oppervlakte is gezocht bij groeibedrijven met meer dan 10 voltijds equivalenten aan personeel en momenteel maar beperkt beschikbaar in het Leuvense.

Niet alleen voor spin-offs

Het innovatiecluster wordt gebouwd aan de Koning Boudewijnlaan in Heverlee naast twee Bio-Incubatoren en de Arenberg Accelerator, vlakbij campus Arenberg van KU Leuven, en dicht bij imec, VIB, UZ Leuven en strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie Flanders Make. Verwacht wordt dat er zich tot 30 hightech start-ups en scale-ups zullen vestigen in de nieuwe gebouwen, goed voor zo’n 350 hooggekwalificeerde jobs en een veelvoud aan indirecte banen.

“Belangrijk, niet alleen de spin-offs van onze universiteit zullen er terechtkunnen”, zegt Koenraad Debackere, gedelegeerd bestuurder van KU Leuven Research & Development. “Ook andere hoogtechnologische bedrijven die zich willen vestigen in de kern van de Leuvense kenniseconomie zijn welkom. Er wordt uiteraard wel ingezet op samenwerkingen met de nabijgelegen kenniscentra, waaronder KU Leuven. Zo kan onze nieuwe cluster een bijdrage leveren aan de groei van jonge bedrijven en aan de ontwikkeling van maatschappelijk relevante producten en diensten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *