Categories: Actueel

Lange-afstandskunst in Londen en Berlijn (video)

"Schilderen is één van de oudste culturele technieken, terwijl robotica aan de andere kant één van de meest recente menselijke verworvenheden is. Op de lange termijn vertegenwoordigt robotica een culturele en technologische revolutie, die in de toekomst waarschijnlijk nog meer veranderingen zal brengen dan wij vandaag verwachten", aldus Kiessling.

Via satellietverbinding

Christian Steiner van Indat, het team achter de technologie, licht het project toe. "Met een roze bal op het uiteinde van Kiesslings pen werden de data verzameld van een infrarood touchframe en een Microsoft Kinect geplaatst in Wenen. Vervolgens hebben wij de handbewegingen van de artiest geanalyseerd. Deze gegevens zijn daarna omgezet om de coördinaten naar de robots in realtime te voeden. De robots recreëerden vervolgens de bewegingen van Kiessling en tekenden hun interpretatie van zijn tekeningen. De gegevens werden via een satellietverbinding overgebracht van Wenen naar Berlijn en Londen."

Meer kloon dan kopie

Kiessling vertelt dat het meer dan zes maanden duurde om de samenwerking met de robots te perfectioneren. Maar na verloop van tijd kon hij de originele tekening en de kopieën steeds moeilijker van elkaar onderscheiden. In een persconferentie zei hij hierover: "Bij de samenwerking met de robots leek meer sprake van een kloon, dan van een kopie."

De kunstwerken zijn gebaseerd op een tekening van een ‘hybride hoofd’: een gezicht met twee halve koppen aan beide zijden. Dit maakt het mogelijk de drie unieke doeken samen te voegen als één en ten toon te stellen als een paneelschilderij in Berlijn en Londen.

bron: ABB

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

3 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

5 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

6 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

6 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

6 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

12 uur ago