Kwart miljoen euro voor elektronische speurneus

UT-spin-off Eye on Air krijgt 250 duizend euro van de provincie Overijssel om een elektronische detectieneus te maken waarmee drugs en explosieven kunnen worden opgespoord.

Eye on Air, een UT-spin-off in The Gallery, werkt aan een apparaatje voor de detectie van drugs en explosieven op luchthavens, in treinstations en in metro’s. De provincie Overijssel beloont dit idee met een kwart miljoen euro uit het Proof of Concep-fonds.

De elektronische speurneus kan op termijn drugs- en explosievenhonden van de politie vervangen, verwacht Yuri Udalov, oud- UT-onderzoeker en oprichter van Eye on Air. "Voor sommige vluchten zijn luchthavens verplicht minimaal de helft van de passagiers te controleren op explosieven. Ons apparaat kan dat snel doen, terwijl politiehonden na 15 minuten werken rust nodig hebben."

Het apparaat werkt met zogenoemde ionenmobiliteitsspectrometrie, een analysetechniek waarmee chemische stoffen in de lucht kunnen worden gedetecteerd.

De eerste detectieneus is volgens Udalov medio 2015 gereed. Eye on Air werkt onder andere samen met Schiphol en KLM. De spin-off heeft al testen uitgevoerd op Schiphol.

Bron: UT nieuws