Op de Hannover Messe (13 … 17 april) laat de Duitse Saarland Universiteit een kunsthand zien met slimme spierkabels. De speciale kabels ‘onthouden’ namelijk hun originele vorm.
De kabels in de kunsthand zijn gemaakt van nitinol (een nikkel-titanium-legering). Om deze kabels kracht te laten uitoefenen hoeven ze enkel verhit of gekoeld te worden. Het metaal heeft geheugeneigenschappen en ‘onthoudt’ zo de vorm die het had voordat het gebogen werd.
De onderzoeksgroep, onder leiding van prof.dr. Stefan Seelecke vond bestaande kunsthanden maar groot en onhandig en zocht naar een oplossing zonder al teveel pneumatiek, of elektromotoren. De kunsthand van Seelecke’s team is stukken kleiner dan vergelijkbare handen.
De kabelbundels zijn zo dun als katoen, maar desondanks zeer sterk. Het materiaal heeft ook sensoreigenschappen, waardoor de kunsthand zeer precieze, snelle en vloeiende bewegingen kan maken. Door het meten van de elektrische weerstand kan op ieder moment de exacte positie van de draden worden uitgelezen.
Op de Hannover Messe zullen de onderzoekers het prototype demonstreren. Ze laten individuele vingerbewegingen zien en voorbeelden van grijpbewegingen. De bedoeling is om in de toekomst de mensenhand nog preciezer na te bootsen.
bron: Saarland Universiteit