Kunst uit afvalwater op de DDW (video)

Drie jonge ontwerpers en de Nederlandse waterschappen presenteren deze week Dutch Design gemaakt van Kaumera. Dat is een nieuwe grondstof die uit afvalwater gewonnen kan worden. De kunstenaars vonden elk een toepassing voor de grondstof: in porselein, textiel en houtverwerking. Tijdens de Dutch Design Week is de expositie te zien in het Veemgebouw (stand Energie- en Grondstoffenfabriek, EFGF).

Nederland zal in 2019 als eerste ter wereld Kaumera Nereda Gum gaan winnen (voorheen NEO-alginaat). De waterschappen Rijn en IJssel en Vallei en Veluwe, de TU Delft, Royal HaskoningDHV en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer werken samen aan het onderzoeken, winnen, verwaarden en vermarkten van deze duurzame grondstof. In Zutphen wordt momenteel de eerste Kaumera grondstoffenfabriek gebouwd. Ook in Epe komt er een.

Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori. De naam weerspiegelt de veelzijdigheid van het materiaal. Door de grondstof te combineren met andere materialen verandert het karakter van de stof. Kaumera is een versterker en verbinder. Het is waterafstotend én waterabsorberend. Hierdoor is de grondstof te gebruiken in de landbouw, beton en papierindustrie. De ontwerpers hebben nu ook andere toepassingen ontdekt. Zo biedt het materiaal mogelijkheden voor verwerking voor keramiek, textiel en hout.