Het Noorse bedrijf Wind Catching Systems heeft een torenhoog drijvend windpark ontwikkeld dat bestaat uit honderden kleine turbines op elkaar. De ‘Windcatcher’ kreeg onlangs een principegoedkeuring van classificatiebureau DNV.

Dit groene licht betekent dat het ontwerp technisch haalbaar is en naar de volgende fase kan.
De Windcatcher is een drijvend offshore windparkconcept dat traditionele, grote turbines vervangt door meerdere kleine windturbines van 1 MW, die de energieopbrengst kan verdubbelen, aldus Wind Catching Systems. ‘De turbines kunnen 2,5 keer meer energie per vierkante meter windstroom opvangen dan een standaard turbineontwerp met drie rotorbladen.’
Volgens RechargeNews loopt de aanvraagprocedure voor een demonstratieprojectlicentie aan de kust van Oygarden in het zuidwesten van Noorwegen. Het bedrijf krijgt daarvoor een investering van ongeveer 775.000 euro uit het Noorse Enova-fonds. Het unieke torenhoge cluster van windturbines ziet eruit als een zwevende muur en moet de kosten van drijvende windenergie terug te brengen tot 40-60 euro per MWh.
De Windcatcher is ontworpen om de barre omstandigheden op open zee te weerstaan. Het is een modulair systeem dat afhankelijk van de energiebehoefte kan worden opgeschaald of verkleind. Elke unit is aangesloten op een centraal onderstation, dat de elektriciteit vervolgens naar het elektriciteitsnet transporteert.
Principegoedkeuring
In juni vermeldde het bedrijf dat zijn 40MW Windcatcher-ontwerp principegoedkeuring kreeg van DNV. Dit is nodig voor commerciële demonstratie van de technologie. “Het doel van een principegoedkeuring is om een technische evaluatie van een ontwerp door een derde partij uit te voeren om te beoordelen of er conceptuele showstoppers of regelnalevingsaspecten zijn die verbetering behoeven. Als zodanig geeft een succesvolle principegoedkeuring de waarschijnlijkheid aan dat het ontwerp voldoet aan de toepasselijke regelcriteria voor toekomstige DNV-classificatie”, aldus het persbericht.
Een fysieke replica van de Windcatcher werd hiertoe getest bij de Stadt Towing Tank in Noorwegen om de prestaties onder verschillende golfomstandigheden te bepalen. Deze gegevens werden gebruikt om de computermodellen te verfijnen en te verifiëren.
Kortom 1 grote vogelversnipperaar
Lekker allemaal vogels dood hakselen ik hoop dat er signaleering opkomt voor vogels en een bepaalde frequentie uitzend om alle vogel en insecten soorten weg te houden van de molens
Zet liever gewoon 1 mini kerncentrale neer die vervangt al die molens en kan ook zonder wind 24/7/365 draaien non stop
Hier ontkomt waarschijnlijk geen enkele vogel meer.
Dus misdadig ontwerp.
Verschrikkelijk. Echt diep triest al deze zeevervuiling en bodemverwoesting terwijl er steeds meer betere alternatieven zijn voor windenergie. Deze mebsen zeggen het te doen voor een beter milieu en voor de generaties na ons maar ze doen het voor eigen roem en de pegels.
Wie heeft dit stomme idee bedacht dit is levens gevaarlijk voor vogels die vliegen er massaal tegen aan ,de gewone windmolens zijn al vogel killer dit helemaal ,deze ontwerper denkt ook aan niets .gestoord dus
Nog meer gehaktmolens voor vogels. Nu een waar ze niet onderdoor of overheen kunnen. Waarom niet meer getijden-energie?
‘Wall of death’ voor vogels.
En hoe zit het met de vogels?
wat betekent dat voor het ontwerp van het NL landschap? mogen we ook meer efficiente “turbine”achtige wind energie vangers vinden?
En kan ons stromend water ook niet continue stroom opleveren?
Wat een negatieve reacties over vogelhakselaars. Er is nog helemaal geen bewijs dat vogels door zo’n muur van windmolens willen vliegen. Bovendien is dit oplosbaar door een net voor de windmolenmuur te spannen. Dat is bij dit soort constructies mogelijk.
Voordelen van dit systeem: hoger rendement van het systeem van een windmuur. Minder visuele hinder dan de zwaaiende schaduwen zoals bij langzaam draaiende grote wieken. Lagere kosten omdat een groot aantal kleine molens in grote aantallen kunnen worden geproduceerd. Minder transportkosten dan die bij de enorme wieken van meer dan 50 m. Is zo’n windmuur lelijk? Je kunt zo’n windmuur een acceptabeler vorm geven.
Kortom veel meer voordelen en minder gevaar voor de vogels.