Krekelkweeksysteem wint de James Dyson Award 2024

Kyran Knauf van de Design Academy Eindhoven is de Nederlandse winnaar van de James Dyson Award 2024. Hij overtuigde de jury met Crikorama:  een compact systeem dat alles biedt om thuis eenvoudig krekels te kweken.

De twee runner-up projecten zijn Biomeon en Eduscope, beide ontwikkeld aan de TU Delft. Biomeon (door Fabian Hoogendijk) is een herbruikbare biosensor voor het thuis monitoren van herstellende ex-darmkankerpatiënten in plaats van in het ziekenhuis. Eduscope (door Vincent van den Burg) is een detectie-instrument dat traditionele optica, ergonomie, precisie-machinerie, moderne elektronica, wiskunde en software integreert.

Voor het winnen van de James Dyson Award 2024 op nationaal niveau ontvangt de winnaar prijzengeld van 5.800 euro. Crikorama en de runners-up gaan nu door naar de internationale fase van de James Dyson Award 2024. De wereldwijde top 20 wordt op 16 oktober bekendgemaakt. De eindwinnaars worden op 13 november bekendgemaakt en ontvangen prijzengeld van 35.000 euro.

Crikorama

Crikorama ondersteunt de volledige levenscyclus van krekels en stelt gebruikers in staat om zelf krekels te kweken en te consumeren als een eiwitbron. Het systeem is verdeeld in secties voor de verschillende stadia van de levenscyclus van krekels. Het heeft een Ei Pod-gebied waar krekels eieren kunnen leggen, incuberen en uitbroeden. Het bevat een voedsel- en waterbar met een spons voor de hydratatie van de krekels. Restjes kunnen vervolgens aan de krekels worden gevoerd. Het heeft Led-verlichting, een ventilator en een verwarmingsmat voor ideale kweekomstandigheden. Hierdoor wordt het eenvoudig oogsten van krekels en het hebben van een constante eiwitbron mogelijk gemaakt.

Designed for recycling

Crikorama is gemaakt van recyclebare materialen zoals Polylactisch Zuur (PLA), acryl en staal. Het is gemonteerd met schroeven voor eenvoudige demontage, reiniging of vervanging van onderdelen, wat bijdraagt aan efficiënt gebruik van hulpbronnen en behoud hiervan.

Joris Cavelaars, voorzitter De Uitvindingen Stichting DUS en lid van de Nederlandse Dyson jury: “Crikorama is een indrukwekkend werk, verricht in korte tijd, dat uitblinkt in alle criteria. Dit resulteert in een aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk product dat past bij de uitdagingen van de toekomstige wereld.”

Duurzaam voedsel

Jaarlijks bespaart het vervangen van één vleesmaaltijd per week door Crikorama’s krekeleiwit volgens Knauf 104.000 liter water, 200 vierkante meter land en vermindert het 5-6 kg CO2-uitstoot per maaltijd. “Krekels worden beschouwd als een superfood vanwege hun uitzonderlijke voedingsprofiel. Ze zijn namelijk rijk aan eiwitten, bevatten essentiële aminozuren en bieden belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, vezels, calcium en B-vitaminen. Na onderzoek en overleg met insectenexperts heb ik in mijn ontwerp de nadruk gelegd op de behoefte aan een gebruiksvriendelijk en esthetisch aantrekkelijk krekels-kweeksysteem.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Super idee! Kom vaak in China. Moet er daar meer voor zorgen om krekels te ontwijken dan te kweken. Heb vrienden die ze op hebben, maar ik niet, maar als er met “krekelmeel” iets smakelijks gemaakt kan worden, waarom niet?