KPN zoekt 5G Fieldlab-partners in de maakindustrie

KPN heeft een tweede locatie van het Industry 5G Fieldlab geopend op Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven. Terwijl de vestiging in Rotterdam bij Shell Pernis zich richt op de procesindustrie, gaat de vestiging in Eindhoven zich richten op 5G in de maakindustrie.

De partijen gaan 5G per direct beschikbaar stellen om gerichte Smart Industry projecten op te zetten met de nieuwe generatie mobiele netwerken, inclusief de 3,5 GHz frequentie die geschikt is om use cases met veel bandbreedte te testen. Ze zoeken nog samenwerking met partijen die op BIC gevestigd zijn.

Paul Cobben, KPN’s sector developer manufacturing: "Met 5G indoor op 3,5 GHz kunnen we nu al aan de slag, in tegenstelling tot 3,5 GHz outdoor die pas in 2022/2023 valt te gebruiken." Het netwerk wordt gecombineerd met UWB (Ultra Wide Band), dat veel wordt gebruikt om objecten op de fabrieksvloer en in magazijnen realtime te volgen. Hun positie valt tot op 30 centimeter nauwkeurig vast te stellen, maar vaak zelfs nog nauwkeuriger.

"In dit 5G fieldlab kunnen we straks iedereen laten zien welke 5G indoor use cases er in een fabrieksomgeving mogelijk zijn. Denk hierbij aan virtual en augmented reality voor productiebesturing, autonome AGV’s (automated guided vehicles) en 4K-camera’s voor kwaliteit en veiligheid. Het gaat daarbij niet alleen om snelheid, maar ook om betrouwbaarheid en hele lage vertraging in het netwerk. Ook het kunnen ontsluiten van grote aantallen draadloze sensoren gaat een belangrijke rol spelen bij verdere uitrol van IoT. Hiermee maken we duidelijk dat 5G voor zeer verschillende use cases tegelijkertijd kan worden ingezet. We gaan graag in gesprek over de meerwaarde van een ‘wireless factory’ met onze partners en klanten hier op de BIC."