‘Kosten, desinteresse en privacyzorgen remmen IoT’

Van de Nederlandse volwassenen gebruikt nog maar 44,7% IoT. In de meeste gevallen gaat het om slechts één apparaat. Activiteitsmeters, hartslagmeters, sporthorloges en slimme thermostaten zijn het populairst, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente. De potentie van IoT lijkt hiermee nog lang niet bereikt. En… oh ja: IoT-gebruikers zijn maar matig positief.

Volgens de onderzoekers (1356 respondenten ) is IoT vooral iets voor jongeren en voor mensen met hogere inkomens en opleidingen. "Dit is enigszins verontrustend," vindt onderzoeksleider Alexander van Deursen, "aangezien juist oudere mensen en mensen met een lager inkomen relatief vaker gezondheidsproblemen hebben. Voor mensen uit lagere inkomensklassen geldt daarnaast dat zij relatief veel zouden kunnen profiteren van lagere energiekosten."

Bij de niet-gebruikers is desinteresse de belangrijkste hindernis. Ook hoge kosten en zorgen over de privacy zijn belangrijke redenen om IoT niet te gebruiken. "Terecht, aangezien privacy steeds meer in het geding komt wanneer communicatie tussen apparaten en/of gebruikers automatisch en achter de schermen plaats vindt." Een groot deel van de niet-gebruikers geeft aan dat ze hun gegevens niet aan bedrijven of de overheid toevertrouwen. "Producenten dienen opener te zijn over de apparaten en systemen die ze ontwikkelen en zullen duidelijk moeten maken welke keuzes consumenten hebben als het gaat over dataverzameling en de verwerking ervan."

Vaardigheden

Verder wordt door 40% van de niet-gebruikers een tekort aan vaardigheden genoemd. "Een belangrijk punt, want ook al nemen IoT-apparaten autonoom beslissingen, vaardigheden zijn erg belangrijk om de grote hoeveelheid complexe data die wordt verzameld te kunnen bevatten. Waar de bediening van eerdere technologie een volledig bewuste gebruiker vereiste, kenmerkt het IoT zich door relatief passieve gebruikers die zich niet bewust zijn van wat er precies gebeurt achter de schermen. Toch dienen gebruikers zich af te vragen welke data worden verzameld, welke analyses er nodig zijn en wie toegang krijgt tot de data. Dit vereist strategische vaardigheden."

Van de mensen die nog geen gebruik maken van IoT geeft slechts 28,3% IoT dat in de toekomst wel te gaan doen. Het besparen van energie is dan de belangrijkste motivatie.