Koper binnenkort ook te 3D-printen

Onderzoekers van de Universiteit van Uppsala hebben, in samenwerking met het Zweedse grafeenmaterialenbedrijf Graphmatech, een potentiële doorbraak bewerkstelligd bij het 3D-printen van koper door laseradditive manufacturing (AM). De partijen kregen die voor elkaar door het reflectievermogen van koperpoeder aanzienlijk te verlagen.

Sommige metalen, waaronder puur koper, zijn vanwege hun hoge reflectievermogen een uitdaging voor additive manufacturing. Bij de golflengten die gewoonlijk worden gebruikt bij laserpoederbedfusie, wordt namelijk slechts een klein deel van de energie geabsorbeerd door het materiaal, wat resulteert in producten met een lage dichtheid.

"Door het oppervlak van het koperpoeder aan te passen met behulp van onze gepatenteerde grafeentechnologie, hebben we de reflectie tot 67% verminderd", zegt Graphmatech CEO Mamoun Taher . Het ingebouwde grafeen overleefde ook het printproces en had een positieve invloed op de dichtheid van de geprinte delen van koper-grafeen, waardoor hun porositeit aanzienlijk werd verminderd.

"Het nieuwe proces opent zeer interessante perspectieven voor het ontwerp van nieuwe materialen in verschillende toepassingen", zegt Ulf Jansson van de Universiteit van Uppsala.

"Dit 3D-printbare hybride materiaal heeft het potentieel om waarde toe te voegen in een reeks sectoren zoals e-mobiliteit, elektronica en defensie", meent Taher.

Graphmatech is deze technologie nu aan het opschalen, nadat het al aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in andere grafeen-metaalcomposieten en gecoate poeders voor additieve productie met projectpartners.