Knipperende led’s als Alzheimer-therapie (video)

Knipperende lampjes zijn niet alleen decoratief: als ze knipperen op een specifieke frequentie kunnen ze ook worden gebruikt voor de behandeling van Alzheimer. Een groep onderzoekers testte de effectiviteit van knipperende led’s op muizen die genetisch waren gemanipuleerd om Alzheimer te ontwikkelen. Ze ontdekten dat blootstelling in de eerste fasen van de ziekte aan led’s met een knipperfrequentie van 40 Hz gedurende een uur leidde tot een verlaging van beta amyloide proteïneniveaus in de hersenen.

Beta amyloid accumuleert tot plak die de normale hersenfunctie verstoort. Als dezelfde techniek gedurende zeven dagen werd toegepast op muizen  in verder gevorderde stadia van de ziekte, zorgde dat voor een merkbare reductie van de plak in de herssenen. Het knipperende licht stimuleert de gamma oscillatie, waarvan wordt aangenomen dat die is verminderd bij mensen met Alzheimer. Gamma oscillatie transformeert afweercellen, microglia genaamd: die raken geïnfecteerd en scheiden giftige chemicaliën af bij Alzheimer-patiënten.  Omdat microglia zorgen voor het verwijderen van amyloiden kan de vorming van plak worden bestreden door ze terug te brengen tot functionerende afweercellen. 

"Ondanks de resultaten bij muizen, moeten we nog uitzoeken of een soortgelijke techniek ook werkt bij menselijke Alzheimer-patiënten", zegt neurowetenschapper professor Li-Huei Tsai, directeur van het MIT’s Picower Institute for Learning and Memory van MIT, en senior auteur van een artikel over het onderzoek in Nature. "Het is zo vaak gebleken dat dingen wel werken bij muizen, maar niet voor mensen."

Verder moeten proeven worden uitgevoerd om te zien hoe lang het effect van de methode stand houdt. Bij de muizen met een vroeg stadium van de ziekte bleven de amyloïde-niveaus slechts 24 uur verlaagd. De wetenschappers moeten ook uitzoeken of het verwijderen van al bestaande plak met deze techniek kan leiden tot gedragveranderingen. Kortom: het zal nog lang duren voor het duidelijk is of het gaat om een levensvatbare behandelingsmethode. Maar omdat er voor de neurodegeneratieve ziekte nog steeds geen remedie bestaat, is het zeker de moeite waard om toekomstige onderzoeksresultaten in de gaten te blijven houden.  

bron: MIT