Categories: Actueel

KNAW pleit voor ethische beoordelingscommissies informaticaonderzoek

Onderzoek naar bijvoorbeeld de beveiliging van computersystemen en de betrouwbaarheid van software levert juridische en ethische dilemma’s op, zoals over de omgang met persoonsgegevens en eigendomsrechten. De KNAW pleit ervoor om voor informaticaonderzoek ethische beoordelingscommissies in te stellen, met gebruik van ervaring uit de medische disciplines. Als deze commissies samenwerken, van elkaar leren en elkaars kennis delen, ontstaat een gezamenlijk, transparant en herkenbaar beoordelingskader.

Zelf verantwoordelijk

Ondanks een ethische beoordelingscommissie zijn volgens het advies individuele wetenschappers altijd zelf verantwoordelijk voor de omgang met ethische en juridische dilemma’s in hun onderzoek. Het adviesrapport doet een aantal aanbevelingen aan onderzoekers voor de bewustwording van ethische aspecten, zoals het opstellen van een gedragscode, de aanstelling van een ethisch adviseur en ethiek en integriteit tot een verplicht onderdeel te maken van de opleiding tot onderzoeker.

De KNAW verwacht dat het opstellen van ethische beoordelingskaders ook voor andere disciplines een inspiratiebron kan zijn. Onderzoek naar big data is overigens in dit advies buiten beschouwing gelaten, daarover verschijnt volgend jaar een rapport.

Het advies Ethische en juridische aspecten van informaticaonderzoek is te downloaden en te bestellen vanaf de KNAW-website.
2016 | 96 pagina’s | ISBN 978-90-6984-709-2 | With a summary in English

 

 

 

 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

2 dagen ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

2 dagen ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

2 dagen ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

2 dagen ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

2 dagen ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

2 dagen ago