Kleine cyborgkever doet grootse dingen (video)

Wendbaarheid, weerbaarheid en efficiëntie spelen in de robotica een grote rol. Zeker als het gaat om robots die insecten moeten evenaren, zijn er nog stappen te maken. Aan de Nanyang Technological University in Singapore ontwikkelden onderzoekers de kleinste en best bestuurbare cyborg tot nu toe.

De kever is 2,5 centimeter klein, vederlicht en leeft drie maanden, wat vrij lang is voor een klein insect. Hij heeft een kleine rugzak met elektronische interfaces en antennes. Als de antennes worden gestimuleerd door een elektronische puls, activeert dit het ingebouwde vluchtmechanisme. Hierdoor keert het kevertje om.

Antennebesturing

Door de frequentie van de prikkels aan te passen, kunnen de onderzoekers sturen hoe scherp het insect de hoek om gaat: het verhogen van de frequentie verhoogde ook de draaihoek van het insect, met een succesratio van 85%. Het stimuleren van beide antennes zorgt dat de kever achteruit stapt. "Antenne stimulans is eenvoudiger en makkelijker dan het individueel stimuleren van de verschillende spieren. Daardoor konden we de hardware en het bedieningssyteem vereenvoudigen. We hopen de kever in de toekomst net zo goed te kunnen besturen als andere artificiële motoren", aldus onderzoeker Tat Thang Vo Doan.

Inzetten in rampgebieden

Dit type kever, de moriokever, wordt gebruikt vanwege zijn klein formaat. Dat stelt het insect namelijk in staat om zich bijna overal doorheen te bewegen in rampgebieden. "De insectenkunnen zelfstandig door het gebied bewegen en daarbij informatie over hun positie en de omgeving verstrekken. Daardoor kunnen reddingsteams de juiste voorbereidingsmaatregelen treffen. Als een insect een slachtoffer aantreft, kan het een alarm afgeven aan het reddingsteam. Het klinkt nog een beetje als sciencefiction, maar dit is waar we momenteel aan werken", vertelt Tat Thang Vo Doan. Volgens zijn voorzichtige schatting zullen dit soort cyborginsecten in de komende vijf jaar klaar zijn voor daadwerkelijk gebruik.