Klaar voor de zomer? Zes manieren om te koken met zonlicht

Het barbecueseizoen is weer begonnen en de eerste lapjes rauw, te gaar of verbrand komen weer van de roosters. Diehards doen het op houtskool, en de wat minder geduldige thuiskok werkt met gas of elektriciteit, maar er is ook een andere mogelijkheid. De avontuurlijke kok kan proberen te koken op zonnekracht. Het concept van zonne-ovens is niet nieuw, integendeel zelfs. Maar technische ontwikkelingen hebben intussen wel gezorgd voor en veel beter rendement, waardoor het koken zonder traditionele brandstoffen een stuk eenvoudiger wordt. Er zijn hightech-opties die zijn beproefd op afgelegen plekken, buisvormige zonnefornuizen die binnen enkele minuten de 290 °C halen en zelfs een superhete ‘dodelijk straal’ die smakelijk voedsel zou kunnen produceren als hij niet zo zelfdestructief was.

1. SolSource Air

solsource 

One Earth Designs werkte samen met Tom Chi, het meesterbrein achter Google Glass, aan SolSource Air, een kooksysteem op zonne-energie, dat wer getest op afgelegen locaties in de Himalaya. In 2013 begonnen ze met een Kickstarter campagne voor hun systeem. Het is een combinaties van een satellietschotelvormige zonnereflector met een stevige pannenhouder die binnen een paar minuten op temperatuur komt. De bedenkers zeggen dat hij overal werkt waar je je eigen schaduw kunt zien en dat het lichtgewicht systeem sterk genoeg is om wind, zandstormen en temperaturen onder nul te weerstaan.

2. GoSun

gosun 

De GoSun solar cooker trekt de aandacht omdat hij niet lijkt op andere draagbare fornuizen. Dit lange buisvormige kooktoestel is gemaakt van glanzend geanodiseerd aluminium en een glazen thermische buis waarin het zonlicht wordt geconcentreerd. De GoSun kan naar verluid binnen enkele minuten een temperatuur halen van 290 graden Celsius, waardoor hij superefficiënt is. Het unieke ontwerp maakt allerlei kooktechnieken mogelijk die meestal niet in de buitenlucht worden toegepast, zoals broodbakken en frituren.  

3. Sunplace Table

sunplace 

De kunstig ontworpen Sunplace Table combineert zonnekoken met een gietijzeren grill voor een kookfeestje met gezelschappen. Een instelbare fresnellens concentreert de zonnestralen en richt ze op het kookoppervlak, waarbij de rest van de tafel op een comfortabele en veilige temperatuur blijft. Dit kookoncept is met bijbhorende krukjes is ontworpen door Francesca Lanzavecchia en Hunn Wai. Doel is het verrijken van de sociale aspecten van het buitenshuis koken door iedereen uit te nodigen om zijn eigen portie op de gemeenschappelijk grill te bereiden.  Buitenshuis gourmetten, zo je wilt.

4. Oezbekistan’s verzengende zonne-oven

oezbekistanErgens in Oezbekistan, kan een gigantische zonneparabool de zonnewarte concentreren in een lichtbundel die heter is dan wat je ooit nodig zou kunnen hebben om te koken. Het geheime project is ontwikkeld in het door de Sovjets geïnitieerde ‘Sun’ researchcomplex en werkt met een zonneconcnetrator van meer dan 50 meter hoog. De concentrator haalt temperaturen van bijna 3000 graden Celsius.

Drieënzestig enorme vlakke spiegels en 10700 kleinere  concentrators werken samen om de geconcentreerde lichtbundel, met een diameter van ongeveer 120 cm te produceren. Het is moeilijk voor te stellen wat zo’n intense hitte met ons biefstukje zou doen, maar het verdient aanbeveling om de asbest handschoenen paraat te houden.

5. Solar Ibex

solaribex 

Het Solar Ibex kooktoestel is ook weer een schotelvormig apparaat dat de zonnewarmte opvangt en versterkt. Hoewel het ontwerp nooit echt van de grond kwam is het wel een slim apparaat met een auto-tracking zonnestraal-concentrator die je de moeite van het herpositioneren bespaart om de zon te volgen. De Solar Ibex werd ontworpen als een lichtgewicht, draagbaar, brandstofloos kooksysteem voor bergbeklimmers. Het haalt  temperaturen van 290 graden Celsius.

6. Huisvlijt: de straal des doods

dodelijk 

Hoewel niet speciaal ontworpen om te koken, zou deze ‘straal des doods’ op zonne-energie van pas kunnen komen op een barbecue-feestje in de achtertuin. De Amerikaanse student Eric Jacqmain, die 19 was toen hij hem bedacht, plaatste 5800 spiegeltjes op een parabooloppervlak om zo een zonneconcentrator te maken waarmee hij metaal en beton kon smelten.  Zijn R5800 is een ultra-krachtige zonneconcentrator, naar zeggen met de  intensiteit van 5000 zonnen. Helaas was dat te veel voor deze wereld en de R5800 gaf de geest, nadat hij eerst het tuinschuurtje van Jacqmainc in vlammen had doen opgaan. Eric wil nu een soortgelijk systeem bouwen met 32000 spiegeltjes. Wij moeten vrezen voor zijn woning…