Kitesurfing en motorsporttechniek inspireren tot licht geleidehondentuig

NPK Design in Leiden heeft een beugel van koolstofvezel ontwikkeld voor een nieuw geleidehondentuig. De nieuwe beugel weegt minder dan de helft van de vorige metalen versie, wat het comfort voor hond en eigenaar aanzienlijk verbetert. Het nieuwe tuig, dat wordt gemaakt op verzoek van KNGF Geleidehonden, bevat verschillende innovaties, onder andere geïnspireerd door kitesurfing en motorsporttechniek, en heeft een reflecterende rand die zorgt dat de hond beter zichtbaar is in het verkeer.

Als een geleidehond zijn baasje langs obstakels en door het verkeer loodst, zijn het tuig en de beugel essentieel voor het doorgeven van zijn bewegingen. Daarvoor is het belangrijk dat het tuig goed past en dat alle verbindingen stijf en spelingsvrij zijn. Dankzij de ribbels die het NPK -team in het ontwerp heeft verwerkt, klikt het handvat duidelijk hoorbaar op zijn plaats. Een belangrijke eigenschap voor een visueel beperkte eigenaar. Eenmaal gemonteerd op het tuig ‘zweeft’ de carbon beugel boven de rug van de hond, wat minder belastend is voor het dier en voor zijn baasje. Het tuig zelf is gemaakt van leer, dat het meest slijtvaste materiaal voor deze klus bleek te zijn.

Janwillem Bouwknegt, een van de hoofdontwerpers van NPK. "We hebben verschillende gesprekken gevoerd met eigenaars en trainers van blindengeleidehonden. Op basis daarvan besloten we te kiezen voor koolstofvezel voor de beugel, vooral vanwege de superieure stijfheid en het lage gewicht. Dit betekende dat we op zoek moesten naar een leverancier die ervaring heeft met de serieproductie van carbon-componenten tegen een realistische prijs. Omdat we eerder goede ervaringen hadden met Refitech , waren zij onze eerste keuze." Dit bedrijf heeft dan ook opdracht gekregen voor de serieproductie.

handle

Bas Nijpels, sales engineer bij Refitech: "Onze rol in het proces was om te kijken naar de maakbaarheid en prestaties van de carbon beugel. Dit begon al in een vroeg stadium met het beoordelen van het conceptueel ontwerp en het optimaliseren ervan. Daarna volgden het maken van de productiemallen en de eerste prototypes voor gebruikstesten. Omdat KNGF Geleidehonden afhankelijk is van donaties en giften om hun werk te doen, wisten we van te voren dat de kosten beperkt moesten blijven. De productie van de carbon beugel, inclusief de metalen inserts, gebeurt daarom in onze Chinese productielocatie, maar wel op basis van technologisch kennis vanuit Nederland."

Interesse uit Australië en België

KNGF Geleidehonden is een non-profitorganisatie die geleidehonden fokt en traint voor blinde of slechtziende eigenaars, mensen die gebonden zijn aan een rolstoel, maar ook personen die lijden aan autisme of PTSS (Post Traumatische Stress Stroornis). Het nieuwe lichtgewicht tuig is in eerste instantie vooral bedoeld voor blindengeleidehonden in Nederland. Maar de eisen voor een geleidenhondentuig zijn wereldwijd het zelfde. Dat heeft er in geresulteerd dat KNGF Geleidehonden al opdrachten uit Australië en België gekregen, terwijl er ook interesse is vanuit de Verenigde Staten.