Kickstarter-campagne voor ‘krachtigste’ robot bereikt doel in 13 uur (video)

Umbratek heeft op de eerste dag van hun Kickstarter-campagne – 6 april – binnen 13 uur hun doel van 50.000 dollar bereikt voor wat naar eigen zeggen de ‘krachtigste en meest betaalbare modulaire robotfamilie’ zou moeten zijn: de UTRA-serie. De complete familie bestaat uit een SCARA-robot en vier zesassig robots. De zwaarste uitvoering heeft een payload kan 20 kg, een bereik van 1,5 m en een herhaalnauwkeurigheid van +/- 0,08 mm. De kleinste zesarmige variant, goed voor 3 kg, heeft een herhaalnauwkeurigheid van +/- 0.01 mm. De Chinees-Amerikaanse robotstart-up, opgericht in 2019, wil de robots in de markt zetten met prijzen die 70 procent lager liggen dan die van de concurrentie.

Eigen actuatoren

De troef die Umbratek daarvoor in handen heeft, zijn de nieuw ontwikkelde Adra-actuatoren met een ingebouwde harmonische precisie-reductor uit aluminium en chroomstaal met een hoog koolstofgehalte. De actuator met geïntegreerde permanente magneetmotor heeft een hoge torsiedichtheid. De massa blijft hierdoor laag. De eveneens ingebouwde servo-drives met veldoriëntatie-regeling beschermen de actuatoren overspanningen en -stromen te hoge temperaturen, omgekeerde aansluitingen, elektrostatische ontlading, kortsluitingen en rotorvergrendelingen. De actuatoren zijn uitgevoerd 16-bit off-axis absolute multi-turn encoders, en dunne elektromagnetische remmen.

Korting voor vroege vogels

Tijdens de eerste vijf dagen van de Kickstarter-campagne kunnen donateurs een SCARA-robot kopen voor 2.999 dollar (verwachte verkoopprijs 5.599 dollar). Een zesassige robot voor 5 kg kost 4.999 dollar (verkoopprijs wordt 8.999 dollar). De zesassige variant voor 20 kg komt voor de vorege vogels op 7.999 dollar (verwachte verkoopprijs 13.999 dollar. De eerste robots machines zullen naar verwachting in oktober 2021 wereldwijd worden verzonden de ‘backers’. De actuatoren zijn ook los te koop voor early-bird Kickstarter-prijzen vanaf 539 dollar voor een 120 W-model dat een koppel tot 35 Nm kan leveren.