NWO nodigt onderzoekers en onderzoeksinstituten uit om voorstellen voor interdisciplinair onderzoek naar optische breedbandsystemen in te dienen voor de call Toekomstige Optische Breedspectrum Systemen.

Deze call sluit aan bij de Kennis- en Innovatie Agenda Sleuteltechnologieën, specifiek de sleuteltechnologie optica en fotonica en vereist samenwerking met publieke en private partijen. Doel is om optische breedbandsystemen (verder) te ontwikkelen. Hiermee kunnen de prestaties, efficiëntie en veelzijdigheid van optische systemen vergroot worden in diverse sectoren.
Optische breedspectrumsystemen worden gebruikt in diverse vakgebieden. De kosten, het formaat en de efficiëntie van de optische componenten beperken echter vaak prestaties van deze systemen. Door deze componenten en systemen met breedspectrumvermogens verder te ontwikkelen, wordt het mogelijk om de systemen vaker of beter toe te passen.
Optische breedbandsystemen hebben al gezorgd voor aanzienlijke vooruitgangen in diverse industrieën, van de gezondheidsdiagnostiek tot de agrofood sector. In Nederland zijn inmiddels al meer dan 300 bedrijven afhankelijk van optische technologie voor hun (primaire) bedrijfsprocessen. Het verder ontwikkelen van deze sleuteltechnologie draagt bij aan het bestendigen van de onafhankelijke technologische positie van Nederland en Europa en aan het vinden aan oplossingen voor maatschappelijke problemen.
PPS
Het gesubsidieerde onderzoek moet een bijdrage leveren aan interdisciplinaire kennis binnen verschillende disciplines, zoals natuurkunde, scheikunde, (elektro)techniek, wiskunde en materiaalwetenschappen, om zo maatschappelijke verbeteringen tot stand te brengen. Hierbij is samenwerking nodig met wetenschappers uit andere disciplines en met partijen uit publieke en private sectoren. Inhoudelijk ligt de focus op het verbeteren van drie soorten optische componenten: bronnen, vrije-vorm optische componenten, en sensoren en detectoren.