Kenteq maakt 150 jongeren ‘arbeidsfit’

Kennis- en adviescentrum Kenteq schoolt de komende weken ruim 150 werkloze jongeren als opstap naar een leerbaan in de techniek. In 5 dagen tijd worden ze op verschillende locaties in Nederland bijgespijkerd op basiskennis techniek, communicatie en veiligheid. Na hun bijscholing zijn ze ‘arbeidsfit’ en geschikt voor een plek in het leerbedrijf. Kenteq heeft voldoende leerplekken geworven om deze jeugdwerklozen te plaatsen.

De eerste 20 jongeren krijgen op dit moment in Gouda een training veiligheid van Kenteq. Onder de vlag van het project ‘Technikans’ dat de gemeente Gouda uitvoert, worden zij klaargestoomd voor een baan in de techniek. Vanaf de eerste week van december volgen de overige 130 jongeren uit heel Nederland.

Tijdens de vijfdaagse training maken ze allemaal kennis met metaal-, elektro- en installatieberoepen. Verder leren ze een sollicitatiegesprek te voeren en zichzelf te presenteren. Om in een technisch leerbedrijf te kunnen werken, is het ook belangrijk dat ze zorgen voor hun eigen veiligheid en die van anderen.

Kenteq sprak eerder al met zo’n 350 jongeren om te beoordelen of ze goede kansen hebben om in de techniek aan de slag te gaan. Van alle jeugdwerklozen is een e-portfolio met hun kennis en ervaring aangelegd. Voor de 150 jongeren is nog niet direct een match met een leerbedrijf te maken of ze zijn zich nog aan het oriënteren op de technische branche.

Onder de vlag van het landelijke Actieplan Jeugdwerkloosheid werkt Kenteq aan het terugdringen van jeugdwerkloosheid in de techniek. De insteek die Kenteq kiest, is het tot stand brengen van een zogenaamde ‘warme match’ tussen werkloze jongere en leerbedrijf.