Kennisoverdracht project Rapid Manufacturing van start

Op de Technishow & ESEF 2010 zijn de gezichten van Paul Witte, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, en Richard Boske, voorzitter van de Federatie Productie Technologie, gescand met behulp van een fundamenteel nieuwe vervaardigingstechniek: Rapid Manufacturing (RM). Het betrof een demonstratie van het kennisoverdrachtproject Rapid Manufacturing 2010. Dit project, dat door het Rapid Manufacturing Platform (RM Platform) is georganiseerd, is zo op ludieke wijze van start gegaan.

Bedrijven die zich in de mondiale concurrentiestrijd willen onderscheiden, zullen hun innovatieve producten versneld op de markt moeten introduceren. Met het oog hierop werd in opdracht van de Europese Commissie Manufuture opgericht. Doel van dit platform is de concurrentiepositie van de Europese maakindustrie te versterken door deze te transformeren in een kennisgedreven sector. De Nederlandse afdeling van Manufuture erkent RM als een zeer belangrijke technologische ontwikkeling, die nieuwe businessmogelijkheden biedt.

Krachtenbundeling

Deze ontwikkelingen hebben geresulteerd in de oprichting van het Rapid Manufacturing Platform. De initiatiefnemers (TNO Industrie & Techniek, de Vereniging FME-CWM, de Vereniging voor Productie Techniek (VPT), Somatech (Solvagroep), Shapeways en Berenschot) bundelen in dit platform hun krachten om de Nederlandse markt bewust te maken van de mogelijkheden van RM.

Ongekende mogelijkheden

Ondernemende en innovatieve bedrijven moeten weet hebben van recente ontwikkelingen en deel uitmaken van relevante innovatienetwerken en -projecten. Zo kan met RM de ontwikkelcyclus van producten drastisch verkort worden en een sterke kostenreductie voor aanloopseries bereikt worden. Voor veel bedrijven is RM echter nog een onbekende techniek. Er is dan ook geen inzicht in de toepassingsmogelijkheden en ontwerpmethodiek. Het kennisoverdrachtproject Rapid Manufacturing 2010 speelt hierop in. Paul Witte, namens FME bestuurslid van het RM Platform, zegt hierover: "Innovatie is het speerpunt van het Nederlandse bedrijfsleven. Het is daarom goed dat kennisdragers en bedrijfsleven de handen ineen slaan om Rapid Manufacturing in Nederland op de kaart te zetten. Deze nieuwe technologie biedt namelijk ongekende innovatieve mogelijkheden."

Kennisoverdracht in 2010

In 2010 worden diverse introductieworkshops, verdiepingsclusters en symposia georganiseerd, onder meer om RM te introduceren bij de Nederlandse maakindustrie en succesvolle pilots binnen bedrijven te garanderen. Daarnaast streeft het RM Platform naar actieve deelname aan relevante beurzen. Een scala aan brancheverenigingen (van ondernemers in de medische technologie tot en met de toeleveringsindustrie) hebben reeds interesse getoond in RM. Om op hun wensen in te kunnen spelen, zullen tijdens branchebijeenkomsten door het RM Platform informatiesessies worden verzorgd.

De komende tijd staan er driedaagse introductieworkshops gepland. Deze worden op 11 mei, 1 juni en 22 juni 2010 gehouden. Meer informatie is te vinden op de website van het RM Platform. Hier zullen ook de data van andere activiteiten worden gepubliceerd.

RM in de toekomst

In het perspectief van de wereldmarkt zijn dankzij de Amerikaan Terry Wohlers, een autoriteit op het gebied van RM, enkele cijfers bekend. Hij stelde vast dat in 2008 ruim een miljard dollar aan RM-printers en toebehoren is uitgegeven wereldwijd. In 2015 zal dit bedrag verdubbeld zijn, zo verwacht Wohlers. Verder blijkt uit zijn onderzoek dat bedrijven die RM toepassen verwachten dat over tien jaar de helft van hun omzet hierdoor wordt gerealiseerd.