EO
Laatste kennisnieuws:

Kennis: Industrieel Ontwerpen

RSS

De tirannie van...ingenieurs-balkentheorie

20 mei 2020 12:35

In zijn buitenaards goede essay ‘The Tyranny of the Rocket Equation’, stelt astronaut Don Petitt ons voor aan Tsiokovsky's raketvergelijking: ?V = Isp·g· ln(m0/mf). Deze prachtige expressie relateert de door de raket te bewerkstellingen snelheidsverandering ?V aan de… Lees verder »

Hoe ‘fijn’ moet het zijn?

20 mei 2020 12:06 Machine- en installatiebouwers die een consistente modulaire aanpak hanteren, zijn vaak bijzonder succesvol. In dit… Lees verder »

Dynamisch balanceren met of zonder contramassa

20 mei 2020 11:34 In 2008 ging de Wim van der Hoek Award naar Volkert van der Wijk voor zijn afstudeerwerk aan de TU Delft: “Towards Low… Lees verder »

Print(er)optimalisatie brengt ABS naar ‘desktop’

3D-printen als productietechniek heeft vooral veel baat gehad bij de ontwikkeling van serieuze technische materialen. Dat geldt bij uitstek voor ABS. Maar dan praat je meestal wel over industriële printers, die ook als het over prijs gaat voor velen een maatje te groot zijn. Dit heeft weer geleid… Lees verder »

Ontwerp van een telescoopspiegelophanging

De tweede Wim van der Hoek Award ging in 2007 naar Rob van Haendel voor een astronomisch afstudeerwerk, ‘Design of a flexure based active mirror support for large optical telescopes’. Zijn ontwerp, gebaseerd op de VanderHoekse constructieprincipes, haalde niet de Amerikaanse Thirty Meter… Lees verder »

Not safe for designers III - Mooie kleurtjes! Maar… wat betekenen ze eigenlijk?

Welkom terug, beste lezer. Na statica en stijfheid gaat het deze keer over sterkte van materialen. En heeft een constructeur het over sterkte, dan gaat het steevast over spanningen – meer in het bijzonder: over de spanningen zoals een eindige-elementenanalyse die laat zien. De mooie kleurtjes dus.… Lees verder »

‘XXL’ composieten 3D-printen

In november vorig jaar heeft PolyProducts de eerste officiële 3D-printer van CEAD in bedrijf genomen. Een bijzondere printer omdat het de grootste in Europa is, vezelversterkte thermoplastische kunststoffen print. En dan niet alleen korte vezels, maar ook continue glas- of koolstofvezels. Het… Lees verder »

Ontwerp van een mensachtig robotoog

Erik Manders kreeg in 2006 de Wim van der Hoek Award toegekend voor zijn afstudeerwerk, ‘Design of a Human-like Robotic Eye Unit, to be used for Active, Stereo Vision’. Op z’n ‘VanderHoeks’ onderzocht hij zorgvuldig de vrijheidsgraden en werkte hij twee concepten uit voor aandrijving van… Lees verder »

In de wolken

Het in Boston gevestigde PTC heeft onlangs het relatief jonge ‘3DCAD in de cloud’-bedrijf Onshape gekocht voor een slordige 470 miljoen euro. Volgens kopstukken Jim Heppelman (PTC) en Jon Hirschtick (Onshape) is de bundeling van krachten een belangrijke strategische stap. “Ik denk dat dit… Lees verder »

Van corporate identity naar design

Technische vooruitgang verkleint de functionele verschillen tussen concurrerende producten. Het imago van een bedrijf wordt daarom een steeds belangrijkere factor in de onderlinge concurrentie. Hetzelfde geldt voor de producten die zij ontwikkelen en produceren. Hoe de relatie tussen bedrijfsimago… Lees verder »

Pagina: 1 2 3 Volgende »
 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

Gemaskerde lucht

Gemaskerde lucht: beter dan een mondkapje?

De Atmôs van Aō Air werd op de Consumer Electronics Show 2020 in Las Vegas gepresenteerd als een gezichtsmasker dat een 50x betere luchtkwaliteit biedt dan de beste bestaande maskers.

Innovatieve hardloopschoen

Innovatieve hardloopschoen

Radicale veranderingen beginnen vaak als je een eenvoudig probleem probeert op te lossen. Zoals hoe je sneller en comfortabeler bergafwaarts kunt lopen. Dat was het uitgangspunt voor Thibaut Poupard, senior innovation…

Herbruikbaar sixpack

Herbruikbaar sixpack

Toiletpapier en tissues behoorden tot de eerste artikelen die opraakten in de winkels De uitbraak van het coronavirus betekende een run op toiletpapier en tissues. De in Kopenhagen gevestigde start-up LastObject heeft in…

Wellnesscoach aan je vinger

Wellnesscoach aan je vinger

De Circular is een geavanceerde Wellness Smart Ring die je conditie bijhoudt, je slaap bewaakt en gezondheidsmeldingen doorgeeft. Met een gewicht van slechts 4 gram zit het vernuftige kleinood om je ringvinger, terwijl…

Schoonste toetsenbord ooit

Schoonste toetsenbord ooit

In deze tijden waarin het belang van hygiëne bij alles wat we doen voorop staat, is het goed om ook eens stil te staan bij een van de grootste besmettingsbronnen: het toetsenbord. Wat zou het fijn zijn als je dat gewoon…

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)