EO
Laatste kennisnieuws:

Kennis: Industrieel Ontwerpen

RSS

(Not) safe for designers: Slimme materialen (tien kandidaten)

26 oktober 2020 13:41

Welkom terug, beste lezer. Na alle constructieve overwegingen uit de voorgaande bijdragen wordt het nu weer eens tijd voor de materialen – en wel voor smart materials, dat wil zeggen, ‘slimme materialen’. Maakt u zich maar op voor een verrassend en gevarieerd bereik van materiaalkundig vernuft… Lees verder »

De Hoogenberg-CVT : grote contactvlakken en lage -spanningen

24 september 2020 11:17 De Hoogenberg Continu Variabele Transmissie (HCVT) is een systeem met een metalen duwband die op 1 variabele loop… Lees verder »

Zweeftunnel tussen Sicilië en het vasteland

24 september 2020 09:58 Onlangs presenteerde een ingenieursbureau in de Verenigde Arabische Emiraten het plan voor een zwevende hyperlooptunnel… Lees verder »

Ouderwets de 21e eeuw in: spaceframes

Ouderwets. Dat is wat men doorgaans denkt bij het zien van een vakwerk. Ouderwets – en nog lelijk ook. Elektriciteitsmasten zijn het meest in het oog springende voorbeeld: treurig staan ze daar op een rijtje uw uitzicht te bederven, jaar in jaar uit, even immuun voor verandering als de kakkerlak… Lees verder »

Sterren kijken op z’n VanderHoeks

In 2009 gaat de Wim van der Hoek Award naar Raimondo Cau voor zijn afstudeerwerk aan de TU Eindhoven: ‘An Open 300 mm Cassegrain Telescope – High Performance and Reconfigurable Design at Moderate Cost for the Amateur Astronomer’. Zijn telescoopontwerp zit vol met VanderHoekse… Lees verder »

De tirannie van...ingenieurs-balkentheorie

In zijn buitenaards goede essay ‘The Tyranny of the Rocket Equation’, stelt astronaut Don Petitt ons voor aan Tsiokovsky's raketvergelijking: ?V = Isp·g· ln(m0/mf). Deze prachtige expressie relateert de door de raket te bewerkstellingen snelheidsverandering ?V aan de… Lees verder »

Hoe ‘fijn’ moet het zijn?

Machine- en installatiebouwers die een consistente modulaire aanpak hanteren, zijn vaak bijzonder succesvol. In dit artikel worden conclusies getrokken uit de ervaringen van de machinebouwklanten van de Harting Technology Group en wordt geïllustreerd hoe zij de modularisering van hun producten zo… Lees verder »

Dynamisch balanceren met of zonder contramassa

In 2008 ging de Wim van der Hoek Award naar Volkert van der Wijk voor zijn afstudeerwerk aan de TU Delft: “Towards Low Mass and Low Inertia Dynamic Balancing of Mechanisms – Dynamic Balancing by Using Counter-Rotary Counter-Masses”. Het bleek de eerste stap richting een ‘grand architecture… Lees verder »

Print(er)optimalisatie brengt ABS naar ‘desktop’

3D-printen als productietechniek heeft vooral veel baat gehad bij de ontwikkeling van serieuze technische materialen. Dat geldt bij uitstek voor ABS. Maar dan praat je meestal wel over industriële printers, die ook als het over prijs gaat voor velen een maatje te groot zijn. Dit heeft weer geleid… Lees verder »

Ontwerp van een telescoopspiegelophanging

De tweede Wim van der Hoek Award ging in 2007 naar Rob van Haendel voor een astronomisch afstudeerwerk, ‘Design of a flexure based active mirror support for large optical telescopes’. Zijn ontwerp, gebaseerd op de VanderHoekse constructieprincipes, haalde niet de Amerikaanse Thirty Meter… Lees verder »

Pagina: 1 2 3 Volgende »
 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

Robert Bronwasser - 25 jaar productontwerp

Robert Bronwasser - 25 jaar productontwerp

Met zijn functionele producten en herkenbare esthetiek is Robert Bronwasser een representant van Dutch Design. Al sinds 1993 ontwikkelt hij producten voor merken als Heineken, Simon Levelt, Cascando, Goods en Unilever en…

Werken aan de merken van morgen

Werken aan de merken van morgen

Nederland telt vele ontwerpbureaus, maar er zijn ook ontwerpers die ‘voor zichzelf’ werken. Zoals Laura Voet.

Depot Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen

Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld heeft zijn technische voltooiing bereikt. Tijdens de Zilveren Opening gingen de deuren van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam eind september drie dagen lang…

Lego-sneakers

Lego-sneakers

Het nieuwste model in de iconische A-ZX-reeks van Adidas Originals is een eerbetoon aan een andere klassieker: de Lego bouwsteen.

Slimme contactloze thermometer

Slimme contactloze thermometer

De ThermBot is kleiner, eenvoudiger, slimmer en sneller dan het contactloze thermometerpistool waarmee we tegenwoordig ‘onder schot’ worden gehouden.

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)