EO
Laatste kennisnieuws:

Kennis: Industrieel Ontwerpen

RSS

(Not) Safe for designers(?) - Design for Manufacturing and Assembly in de 21-ste eeuw

25 februari 2021 11:24

In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst een 3D-printer kopen. Afbeelding 1 toont de gelukkige uitvinder, Charles ‘Chuck’ W. Hull, met wat hij toen een Stereo Lithography Apparatus noemde – afgekort SLA (afbeelding 1). Twee jaar later bracht Scott Crump met een… Lees verder »

Luidspreker krijgt metamateriaal

25 februari 2021 10:55 Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een metamateriaal dat de tweeter van hun LS50 Meta… Lees verder »

(Not) safe for designers: Materialen van de toekomst

17 december 2020 12:52 Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze constructies? Met die vraag moet u bij de wetenschap niet… Lees verder »

Met MBD richting een model based ecosysteem

Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de introductie van Model Based Definition (MBD) op 18 juli 2018 hebben inmiddels bijna alle nieuwe maakdelen een digitale tweeling in de vorm van een 3D-model met aanvullende maakbaarheidsinformatie. Zo zijn vorm- en… Lees verder »

Microns meten met muis van een tientje

In 2015 wint Gihin Mok de Wim van der Hoek Award voor zijn afstudeerwerk aan de TU Delft: ‘The design of a cost-effective planar precision stage using an innovative sensor concept’. Hij ontwerpt en bouwt een betaalbare precisie-positioneertafel voorzien van een optische muissensor. De… Lees verder »

(Not) safe for designers - Lichtgewicht ontwerpen

“Moet het snel klaar? Ontwerp dan in staal. Moet het licht zijn? Gooi dan het staal eruit en grijp naar aluminium – tegen meerprijs, uiteraard. Moet het nog lichter maar vormt de prijs echt geen bezwaar? Pak dan de koolstofvezels maar uit de kast.” Lees verder »

(Not) safe for designers: Slimme materialen (tien kandidaten)

Welkom terug, beste lezer. Na alle constructieve overwegingen uit de voorgaande bijdragen wordt het nu weer eens tijd voor de materialen – en wel voor smart materials, dat wil zeggen, ‘slimme materialen’. Maakt u zich maar op voor een verrassend en gevarieerd bereik van materiaalkundig vernuft… Lees verder »

De Hoogenberg-CVT : grote contactvlakken en lage -spanningen

De Hoogenberg Continu Variabele Transmissie (HCVT) is een systeem met een metalen duwband die op 1 variabele loop-diameter loopt en die uit een groot aantal schakels bestaat zodat de band een grote flexibiliteit heeft. Daardoor zijn de contactvlakken groot en blijven de contactspanningen tussen de… Lees verder »

Zweeftunnel tussen Sicilië en het vasteland

Onlangs presenteerde een ingenieursbureau in de Verenigde Arabische Emiraten het plan voor een zwevende hyperlooptunnel onder zee. In 2002 liet de Nederlandse ingenieur Erik van Vliet bij de belastingdienst een dagstempel zetten op zijn idee voor een zweeftunnel tussen Sicilië en het vasteland. In… Lees verder »

Ouderwets de 21e eeuw in: spaceframes

Ouderwets. Dat is wat men doorgaans denkt bij het zien van een vakwerk. Ouderwets – en nog lelijk ook. Elektriciteitsmasten zijn het meest in het oog springende voorbeeld: treurig staan ze daar op een rijtje uw uitzicht te bederven, jaar in jaar uit, even immuun voor verandering als de kakkerlak… Lees verder »

Pagina: 1 2 3 4 Volgende »
 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

Designer Robert Bronwasser ontwerpt Smarter Phone

Designer Robert Bronwasser ontwerpt Smarter Phone

Smartphones worden steeds sneller, dunner en lichter. Maar waarom zijn alle innovaties vooral gericht op de techniek? Vanuit deze gedachte ontwierp Robert Bronwasser de Smarter Phone: een smartphone, die veel praktischer…

Een wand die ademt

Een wand die ademt

Ruimteverdelers of scheidingswanden zijn meer dan alleen maar extra muren - het zijn kleedkamers, privé-vergaderruimtes, interieurstukken, of gewoon een middel om zonlicht tegen te houden. Helaas vaak massaal…

De éénpitter: Jurriaan Bol:

De éénpitter: Jurriaan Bol: "Kunststof is een interessant materiaal"

Nederland telt vele ontwerpbureaus, maar er zijn ook ontwerpers die ‘voor zichzelf’ werken. Zoals Jurriaan Bol.

Slimme vogelvoederbak

Slimme vogelvoederbak

De Bird Buddy is een AI-aangedreven vogelvoederbak die vogels niet alleen aantrekt voor een snelle drive-thru maaltijd maar hen meteen vastlegt met camera en microfoon.

Transparant broodrooster

Transparant broodrooster

De typische broodrooster heeft drie ongemakken: volumineus, lastig schoon te maken en de elektrische geleiders binnenin liggen bloot. De BOLD toaster van HOLO Design biedt een oplossing voor al deze problemen.

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)