Kennis: Industrieel Ontwerpen
RSS05 april 2022 12:49
HenkJan van der Pol werkt als precisietechnoloog graag met de bekende constructieprincipes van Wim van der Hoek en Rien Koster. Een interessant constructiefenomeen in ontwerpen die onder zijn leiding tot stand komen, is wrijving: soms nuttig te gebruiken, vaak juist te vermijden. Bijvoorbeeld in een… Lees verder »
27 oktober 2021 13:19 Hoewel drukveren een zeer eenvoudige functie lijken te hebben, zijn er meerdere factoren waarmee ingenieurs rekening… Lees verder »
25 mei 2021 13:39 Voor het maken van complex gevormde metalen onderdelen is het gieten, dat meerdere millennia teruggaat, nog steeds één… Lees verder »
In 1987 gebeurde er iets bijzonders. In dat jaar konden we voor het eerst een 3D-printer kopen. Afbeelding 1 toont de gelukkige uitvinder, Charles ‘Chuck’ W. Hull, met wat hij toen een Stereo Lithography Apparatus noemde – afgekort SLA (afbeelding 1). Twee jaar later bracht Scott Crump met een… Lees verder »
Precies op tijd voor de feestdagen kwam luidsprekerbouwer KEF met een metamateriaal dat de tweeter van hun LS50 Meta-luidsprekers nagenoeg ruisvrij maakt. De vinding bestaat uit een fijnmazig labyrint van kanalen dat geluidsgolven boven de 620 Hz voor 99 procent absorbeert. Ongewenste bijgeluiden… Lees verder »
Wat voor materialen gaan we in de toekomst gebruiken voor onze constructies? Met die vraag moet u bij de wetenschap niet aankloppen! Wetenschappers zijn immers superspecialisten en voor vragen over materialen in de bredere zin hebt u een generalist nodig – net als voor toekomstvoorspellingen.… Lees verder »
Een gemiddelde waferstepper van ASML telt duizenden losse onderdelen. Na de introductie van Model Based Definition (MBD) op 18 juli 2018 hebben inmiddels bijna alle nieuwe maakdelen een digitale tweeling in de vorm van een 3D-model met aanvullende maakbaarheidsinformatie. Zo zijn vorm- en… Lees verder »
In 2015 wint Gihin Mok de Wim van der Hoek Award voor zijn afstudeerwerk aan de TU Delft: ‘The design of a cost-effective planar precision stage using an innovative sensor concept’. Hij ontwerpt en bouwt een betaalbare precisie-positioneertafel voorzien van een optische muissensor. De… Lees verder »
“Moet het snel klaar? Ontwerp dan in staal. Moet het licht zijn? Gooi dan het staal eruit en grijp naar aluminium – tegen meerprijs, uiteraard. Moet het nog lichter maar vormt de prijs echt geen bezwaar? Pak dan de koolstofvezels maar uit de kast.” Lees verder »
Welkom terug, beste lezer. Na alle constructieve overwegingen uit de voorgaande bijdragen wordt het nu weer eens tijd voor de materialen – en wel voor smart materials, dat wil zeggen, ‘slimme materialen’. Maakt u zich maar op voor een verrassend en gevarieerd bereik van materiaalkundig vernuft… Lees verder »
Laatste nieuws Industrieel ontwerpen
Delftse onderzoekers onderzochten samen met het Maasstad Ziekenhuis hoe ze van afval uit operatiekamers nieuwe medische producten kunnen vervaardigen. Het resultaat is de productie van een instrumentenopener. Het is het…
Digitale technologieën bepalen ons dagelijks leven. Bij het ontwerpen van technologie ligt de focus op functionaliteit. Met het oog op klimaatverandering of maatschappelijke vraagstukken veranderen echter de behoeften…
Om te laten zien wat gerecycled plastic kan doen, heeft Fortum een stoel ontwikkeld, die is gemaakt van gerecycled plastic uit post-consumer plastic afval. De zelfoprichtende Virén-stoel is geïnspireerd op Lasse…
De elektrische vrachtfiets Fulpra L1 heeft een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp gekregen. De fiets is ontworpen door industrieel ontwerpbureau Dynteq. Het is de eerste elektrische vrachtfiets met een RDW…
André Ricard, vooral bekend van het ontwerp van de fakkel voor de Olympische Spelen van Barcelona in 1992, wint dit jaar de Lifetime Achievement Award van DesignEuropa. Ook zijn de genomineerden bekend gemaakt van de &…
Kennismaken
Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?
Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:
Product
Welkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.
Deze maand in het magazine
Martin Visser
De slaapbank die ogen opende
Mira-Pet
Ultrasone tandenborstel voor je hond
mo man tai
ShareBees
Sign & Print
Festival
Product gaat in 2020 verder als katern
in het blad Constructeur
Dossier stijlgeschiedenis
In de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .
Stijlgeschiedenis, Artdeco, Arts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme
Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)