EO
Laatste kennisnieuws:

Kennis: Industrieel Ontwerpen

RSS

Ontwerp van een telescoopspiegelophanging

26 maart 2020 15:07

De tweede Wim van der Hoek Award ging in 2007 naar Rob van Haendel voor een astronomisch afstudeerwerk, ‘Design of a flexure based active mirror support for large optical telescopes’. Zijn ontwerp, gebaseerd op de VanderHoekse constructieprincipes, haalde niet de Amerikaanse Thirty Meter… Lees verder »

Not safe for designers III - Mooie kleurtjes! Maar… wat betekenen ze eigenlijk?

24 februari 2020 16:35 Welkom terug, beste lezer. Na statica en stijfheid gaat het deze keer over sterkte van materialen. En heeft een… Lees verder »

‘XXL’ composieten 3D-printen

24 februari 2020 16:20 In november vorig jaar heeft PolyProducts de eerste officiële 3D-printer van CEAD in bedrijf genomen. Een bijzondere… Lees verder »

Ontwerp van een mensachtig robotoog

Erik Manders kreeg in 2006 de Wim van der Hoek Award toegekend voor zijn afstudeerwerk, ‘Design of a Human-like Robotic Eye Unit, to be used for Active, Stereo Vision’. Op z’n ‘VanderHoeks’ onderzocht hij zorgvuldig de vrijheidsgraden en werkte hij twee concepten uit voor aandrijving van… Lees verder »

In de wolken

Het in Boston gevestigde PTC heeft onlangs het relatief jonge ‘3DCAD in de cloud’-bedrijf Onshape gekocht voor een slordige 470 miljoen euro. Volgens kopstukken Jim Heppelman (PTC) en Jon Hirschtick (Onshape) is de bundeling van krachten een belangrijke strategische stap. “Ik denk dat dit… Lees verder »

Van corporate identity naar design

Technische vooruitgang verkleint de functionele verschillen tussen concurrerende producten. Het imago van een bedrijf wordt daarom een steeds belangrijkere factor in de onderlinge concurrentie. Hetzelfde geldt voor de producten die zij ontwikkelen en produceren. Hoe de relatie tussen bedrijfsimago… Lees verder »

De oorsprong van de smartphone

Smartphones zijn een product van onze tijd én onderwerp van gesprek in menige discussie. Wat is zijn plek tijdens het avondeten, autorijden en in bed? Eén ding is duidelijk. De invloed van de smartphone is onvermijdelijk en verstrekkend. Dit artikel is het derde in een serie van vier die de… Lees verder »

Robots voor de dienstensector

“Hoe ontwikkel je op innovatieve wijze producten die merken versterken, een voorsprong in de markt geven en commercieel succesvol zijn? Dat is de kern van wat we hier doen.” Aldus Robert Barnhoorn, directeur en mede-oprichter van Spark design & innovation. Lees verder »

On the Origin of Products

Ontwikkelen producten zich ‘evolutionair’? Tot ver in de jaren ‘80 werd de ontwikkeling van nieuwe producten gezien als een lineair proces. De achterliggende gedachte was dat productontwikkeling volledig wordt gestuurd door ontwerpers en ingenieurs. Lees verder »

Revival analoge instantfotografie dankzij ‘reverse engineering’

De naam Polaroid staat weer op hetzelfde bedrijfsgebouw in Enschede waarop het vroeger ook prijkte. Na een doorstart door oud-medewerkers onder de naam Impossible, maakt Polaroid Originals nieuw I-type fotomateriaal op de oude locatie. Ook is er een nieuwe camera op de markt: de OneStep 2. Lees verder »

Pagina: 1 2 Volgende »
 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

Fleet als designstatement

Fleet als designstatement

Vanderlande, marktleider in transportsystemen voor interne logistiek, is ervan overtuigd dat design een essentiële rol speelt in toekomstbestendige innovaties. Want design, in de brede zin van het woord, verenigt alle…

Vintage meubelbeurs Design Icons

Vintage meubelbeurs Design Icons

75 professionele vintage designhandelaren uit heel Europa keren op 29 + 30 augustus terug naar Amsterdam voor de achtste editie van Design Icons 2020. Een divers aanbod van interieur objecten zal worden verkocht aan…

Hoe zit dat?

Hoe zit dat?

Deze op spaghetti geïnspireerde bank komt niet zoal je misschien zou verwachten uit Italië, het land van de pasta’s.

Pennenpalet

Pennenpalet

Even een schetsje maken? Dan is het handig als je een voorraad van je favoriete kleurenpennen paraat hebt. Maar waar laat je die dingen? En hoe zorg je dat je niet misgrijpt als je juist die ene kleur nodig hebt?

Opvouwbare fietshelm

Opvouwbare fietshelm

Het idee dat een beschermende fietshelm een stevige, stijve, enkelvoudige vorm moet hebben, is met de opvouwbare FEND One verleden tijd.

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)