EO
Laatste kennisnieuws:

Kennis: Industrieel Ontwerpen

RSS

Ouderwets de 21e eeuw in: spaceframes

22 juni 2020 14:30

Ouderwets. Dat is wat men doorgaans denkt bij het zien van een vakwerk. Ouderwets – en nog lelijk ook. Elektriciteitsmasten zijn het meest in het oog springende voorbeeld: treurig staan ze daar op een rijtje uw uitzicht te bederven, jaar in jaar uit, even immuun voor verandering als de kakkerlak… Lees verder »

Sterren kijken op z’n VanderHoeks

22 juni 2020 14:15 In 2009 gaat de Wim van der Hoek Award naar Raimondo Cau voor zijn afstudeerwerk aan de TU Eindhoven: ‘An Open 300 mm… Lees verder »

De tirannie van...ingenieurs-balkentheorie

20 mei 2020 12:35 In zijn buitenaards goede essay ‘The Tyranny of the Rocket Equation’, stelt astronaut Don Petitt ons voor aan… Lees verder »

Hoe ‘fijn’ moet het zijn?

Machine- en installatiebouwers die een consistente modulaire aanpak hanteren, zijn vaak bijzonder succesvol. In dit artikel worden conclusies getrokken uit de ervaringen van de machinebouwklanten van de Harting Technology Group en wordt geïllustreerd hoe zij de modularisering van hun producten zo… Lees verder »

Dynamisch balanceren met of zonder contramassa

In 2008 ging de Wim van der Hoek Award naar Volkert van der Wijk voor zijn afstudeerwerk aan de TU Delft: “Towards Low Mass and Low Inertia Dynamic Balancing of Mechanisms – Dynamic Balancing by Using Counter-Rotary Counter-Masses”. Het bleek de eerste stap richting een ‘grand architecture… Lees verder »

Print(er)optimalisatie brengt ABS naar ‘desktop’

3D-printen als productietechniek heeft vooral veel baat gehad bij de ontwikkeling van serieuze technische materialen. Dat geldt bij uitstek voor ABS. Maar dan praat je meestal wel over industriële printers, die ook als het over prijs gaat voor velen een maatje te groot zijn. Dit heeft weer geleid… Lees verder »

Ontwerp van een telescoopspiegelophanging

De tweede Wim van der Hoek Award ging in 2007 naar Rob van Haendel voor een astronomisch afstudeerwerk, ‘Design of a flexure based active mirror support for large optical telescopes’. Zijn ontwerp, gebaseerd op de VanderHoekse constructieprincipes, haalde niet de Amerikaanse Thirty Meter… Lees verder »

Not safe for designers III - Mooie kleurtjes! Maar… wat betekenen ze eigenlijk?

Welkom terug, beste lezer. Na statica en stijfheid gaat het deze keer over sterkte van materialen. En heeft een constructeur het over sterkte, dan gaat het steevast over spanningen – meer in het bijzonder: over de spanningen zoals een eindige-elementenanalyse die laat zien. De mooie kleurtjes dus.… Lees verder »

‘XXL’ composieten 3D-printen

In november vorig jaar heeft PolyProducts de eerste officiële 3D-printer van CEAD in bedrijf genomen. Een bijzondere printer omdat het de grootste in Europa is, vezelversterkte thermoplastische kunststoffen print. En dan niet alleen korte vezels, maar ook continue glas- of koolstofvezels. Het… Lees verder »

Ontwerp van een mensachtig robotoog

Erik Manders kreeg in 2006 de Wim van der Hoek Award toegekend voor zijn afstudeerwerk, ‘Design of a Human-like Robotic Eye Unit, to be used for Active, Stereo Vision’. Op z’n ‘VanderHoeks’ onderzocht hij zorgvuldig de vrijheidsgraden en werkte hij twee concepten uit voor aandrijving van… Lees verder »

Pagina: 1 2 3 Volgende »
 

Laatste nieuws Industrieel ontwerpen

LEGO Audio & Braille

LEGO Audio & Braille

Jong en oud speelt graag met LEGO. Met behulp van AI-technologie wordt het bouwen met de gekleurde steentjes nu toegankelijker gemaakt voor iedereen met een visuele beperking, onder de noemer: LEGO Audio & Braille…

Een nieuw pittig, Nederlands meubelmerk

Een nieuw pittig, Nederlands meubelmerk

De tijd was rijp om een nieuw pittig, Nederlands meubelmerk op de markt te brengen. Easy Sofa, het moederbedrijf achter Ginger, bood Marita Jansen en Mike Jaski en de ruimte die ze nodig hadden om Ginger Home te…

Mondkapjes voor Máxima

Mondkapjes voor Máxima

Nederland telt vele ontwerpbureaus, maar er zijn ook ontwerpers die ‘voor zichzelf’ werken. Zoals Linda Zoon.

Puntenslijper, kom!

Puntenslijper, kom!

Een puntenslijper is een simpel functioneel product, dat echter een nadeel heeft. Het laat zo’n rommel achter, want waar laat je het slijpsel? Designer Jiachun LV heeft de even simpele als briljante oplossing bedacht:…

Dyson 3D mashup

Dyson 3D mashup

Deze Dyson EV is niet bedoeld om de weg op te gaan, maar is slechts onschuldige ‘spielerei’. Designer Graham Hutchings zette de producten van Dyson bij elkaar en maakte er bouwstenen van.

Meer nieuws »

Kennismaken

Wilt u op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van industriële product- ontwikkeling?

Meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief van Product:button

 

Product

klWelkom op de webpagina van Product. Product informeert over de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de industriële productontwikkeling op het gebied van technologie, materialen, vormgeving en ontwerp. De rubriek in het magazine Constructeur biedt een mix van bedrijfsstrategische, economische en technische informatie met betrekking tot alle partijen die van belang zijn. Kortom, een bron van inspiratie voor de dagelijkse praktijk van de ontwerper.

 

Deze maand in het magazine

product


 

 

Martin Visser

De slaapbank die ogen opende

Mira-Pet

Ultrasone tandenborstel voor je hond


mo man tai

ShareBees


Sign & Print

Festival

 
Product gaat in 2020 verder als katern

in het blad Constructeur

 

Dossier stijlgeschiedenis

bauhausIn de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende producten en gebouwen ontworpen. Onderling vertonen veel van deze producten en gebouwen gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze in te delen zijn in stijlen. Ontwerpstijlen zijn niet absoluut, ze ontstaan niet van de een op de andere dag en niet in alle landen tegelijk. Daarnaast ontstaan er kleine verschillen in kenmerken van een stijl vaak per land en per ontwerper. Stijlen of in elk geval de kenmerken daarvan herhalen zich door de tijd heen. Toch is het met voldoende kennis over de kenmerken goed mogelijk de stijlen te herkennen in producten. In een reeks artikelen worden de belangrijkste stijlen na de Industriele Revolutie besproken .

 

Stijlgeschiedenis, ArtdecoArts & Crafts, Bauhaus, Jugendstil, Modernisme, Postmodernisme, Na postmodernisme

 

Auteurs: Marijke Timmermans en Celine Joosten (studenten IO, Universiteit Twente)