Kennis: Productontwerp
RSSDe eerste test met de plasticvanger van Boyan Slat is helaas mislukt. Eerst hield de vanger het plastic al niet vast en toen brak tot overmaat van ramp de drijfbuis af. Hoe komt dat? Door ontwerpfouten. En kan het ook beter? Ja zeker. In onderstaande blog zal ik laten zien hoe. Lees verder »
Wie de snelheid van technische ontwikkelingen en kunstmatige intelligentie op de voet volgt krijgt het gevoel dat de toekomst van ontwerp en engineering vooral door software en hardware wordt bepaald. Niet volgens Anne Asensio, vice-president Design Experience van Dassault Systèmes. Met… Lees verder »
Natuurlijk werkt het Formula Student Team Delft met de DUT19 dit academisch jaar aan een nog betere en snellere elektrische racewagen dan hun succesvolle voorgangers – en de 500 concurrenten. Geoptimaliseerde aerodynamische downforce moet ze dit jaar de overwinning brengen. Of wordt het een… Lees verder »
Al begin vorig jaar kwam Bugatti naar buiten met een 3D-geprinte remklauw. Vergezeld van de mededeling dat in de eerste helft van het jaar de praktijktests zouden beginnen. Dat tijdschema stond niet vast en het duurde tot het einde van vorig jaar tot de eerste video online verscheen. Maar het is… Lees verder »
De gloeilamp was de ‘killer-app’ tijdens de elektrificatie van onze samenleving. Tot een paar jaar geleden werd besloten afscheid te nemen van dit werkpaard. De beoogd opvolger – de de Compact Fluorescent Lamp – werd niet bepaald omarmd door de consument. Toch effende juist deze lamp het… Lees verder »
Wordt 2019 het jaar dat de digital twin gemeengoed wordt? En krijgen constructeurs en ontwerpers dankzij de verbinding tussen de virtuele wereld van het ontwerp en de fysieke wereld van het product, nu eindelijk de feedback die zij nodig hebben? Via een app? Gevisualiseerd in AR? Wel volgens PTC. Lees verder »
Hydraulische systemen worden steeds complexer, de werkdrukken hoger en het aantal aan te sturen actuatoren steeds groter. Binnen de hydraulische sector heeft dit geleid tot de opmars van manifolds en, al dan niet modulaire, stuurschuiven met geïntegreerde functies. Galvanische behandeling met zink… Lees verder »
Niet zelden krijgt NDS-Seals – leverancier van voornamelijk rubber afdichtingen – een ontwerp opgestuurd met de mededeling dat hier ‘ook nog een afdichting in moet’. Of er even advies kan worden gegeven. Dat kan altijd. Maar beter is het om tijdens het ontwerpen al rekening te houden met de… Lees verder »
De technologie voor opslag van elektrische energie kent uitdagingen in elektronica en regeltechniek, denk aan ‘battery management’ en ‘smart grid’, maar de basis ligt toch in de materiaalkunde. Zo kan van lithium-ion-batterijen, de huidige lichtgewicht-standaard, zowel de veiligheid als de… Lees verder »
Vaak is de ‘supercap’ of supercondensator betrokken bij toepassingen als het om vermogenselektronica gaat. De condensator weg te zetten als low-tech doet de passieve component te weinig eer aan. Daarom een kleine terugblik in de geschiedenis, een korte uitleg over de werking en een vergelijking… Lees verder »
Video's
Een team van onderzoekers van de Universiteit van Bristol (VK) heeft zachte pompen gemaakt van…
De Finse onderzoeker Jakub Kubecka heeft Science's jaarlijkse 'Dance your Ph.D. contest&…
Het heeft nu even gedooid en dat geeft handige jongens (en meisjes) nèt de tijd om de fiets…
De Nederlandse werktuigbouwkundige Richard de Roos bedacht tien jaar geleden een weerbestendig…
Bij ons ligt het treinverkeer meteen zo goed als stil als het sneeuwt. Maar er zijn ook landen waar…
Laatste nieuws
Het ziet er naar uit dat magnetische harde schijven in de toekomst zullen worden vervangen door magnetische racebaangeheugens. Onderzoekers van de TU/e proberen de fysica van deze racebaanmagie te begrijpen.
Tomaten, paprika’s, uien. Nederland is wereldwijd een van de exportleiders als het gaat om verse groenten en fruit en lijkt nog niet uitgegroeid. Economisch mooi, klimaattechnisch minder positief. Om toch meer voedsel…
De Universiteit Twente is samen met zeven Europese ondernemingen gestart met het Horizon2020-project Ophelia voor de ontwikkeling van nieuwe laserbronnen voor Lidar-toepassingen. Deze snelle en miniatuur Lidar-systemen…
Techvertorials
Agenda
9 maart 2021
Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...
10 maart 2021
A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.
23 maart 2021, online
Kennisdagen over de actuele ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie.
Kennis meest gelezen