Categories: Actueel

Kennis van remote handling bij kernfusie gebruikt voor industrie en zorg (video)

In het Remote Handling Study Center (RHSC) worden menselijk inzicht en natuurlijke motoriek via computerondersteuning gekoppeld aan op afstand bestuurbare robotica. Zo is het mogelijk om veilig operaties uit te voeren in gevoelige of ontoegankelijke omgevingen die te complex zijn voor een computergestuurd systeem.

Kernfusie-project Iter

RHSC werd opgericht binnen het instituut voor funderend energieonderzoek Differ en ontwikkelde onderhoudstechnieken voor toekomstige kernfusiereactoren, zoals Iter . Met de spin-out kan de ontwikkelde kennis voortaan ook worden toegepast in industrieel onderhoud en health care, zoals zorgrobots maar ook onderhoud aan de Europese onderzoeksfaciliteit ESS (European Spallation Source).

In het centrum kunnen operators via force-feedback en een levensechte simulatie experimenteren met onderhoudsprocedures zonder dat daarvoor kostbare prototypes moeten worden gemaakt.

 
In het internationale kernfusieproject Iter bouwen onderzoekers en bedrijven in het Franse Cadarache het eerste experiment dat netto vermogen op kan wekken uit kernfusie, de energiebron van de zon.
Oprichters Heemskerk Innovative Technology (HIT) en het Nederlandse instituut voor funderend energieonderzoek Differ ontwikkelden in RHSC onderhoudsprocedures via op afstand bestuurbare robotica voor de reactor van Iter, die tijdens gebruik radioactief wordt.

Het studiecentrum won opdrachten om het ontwerp en de onderhoudbaarheid van verschillende Iter-componenten te analyseren, zoals de meterslange port plugs, complexe meet- en regelinstrumenten die de toestand van de fusiereactie controleren. Die opdrachten van Fusion for Energy , de Europese aanbestedingsorganisatie voor Iter, worden voortgezet na de spin-out van het studiecentrum.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

1 dag ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

1 dag ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

2 dagen ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

2 dagen ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

2 dagen ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

2 dagen ago