Jurk meet cognitieve belasting in real-time en laat zien hoeveel prikkels je hersenen ontvangen

Fashion-techontwerper Anouk Wipprecht heeft een gedachtengestuurde, 3D-geprinte jurk uitgebracht met displays die reageren op de ‘cognitieve belasting’ via een brein-computerinterface.

Tags:
Foto’s: George Popescu en Paul Tirado; Model: Perpetua Smith: Make-up en haar: Madge Earle

‘Cognitieve belasting’ verwijst naar de hoeveelheid informatie die ons werkgeheugen op een bepaald moment kan verwerken. Wat gebeurt er als je je cognitieve belasting aan de buitenwereld kon laten zien? Toegenomen stress, vermoeidheid en frustratie kunnen ertoe leiden dat je functioneren wordt beïnvloedt. Dit project laat zien hoe de hersenen reageren op invloeden.

De 3D-geprinte jurk met schermen die de hersenactiviteit tonen, creëert een technologische dialoog tussen de drager van de jurk en zijn omgeving. De signalen van de hersenen worden opgepikt met een EEG-sensor die een draagbare brein-computerinterface (BCI) vormt. De interface gebruikt machineleren om de mentale werkbelasting te bepalen. De werklast wordt vervolgens in real-time weergegeven op de zes ronde displays die uitwaaieren vanuit het halsstuk van de jurk. Als de mentale belasting toeneemt en het verzadigingspunt bereikt, laat elk scherm een iris en pupil zien die steeds wijder wordt.

De EEG-sensor is een 4-kanaals BCI-headset, Unicorn Headband genaamd, ontwikkeld door NeuroTech-bedrijf g.tec en de ontwerper. De software wordt tijdens een trainingssessie van twee minuten afgestemd op elke drager wanneer deze de jurk voor het eerst draagt.

Elektronica wordt steeds kleiner. De mogelijkheden sinds het begin van deze eeuw zijn eindeloos groot. Wat ik de afgelopen 20 jaar heb geprobeerd, is om ons lichaam te verbinden met elektronica, robot(mode)design en draagbare interfaces. Maar wat als we technologisch-expressieve kledingstukken kunnen verbinden met ons lichaam, lichaamstaal en zelfs emoties? Welke dialogen kunnen we zo op gang brengen? Dit is wat ik onderzoek met ontwerpen zoals deze”, aldus Wipprecht.

Onshape

De onderdelen van de jurk zijn ontworpen in PTC’s Onshape cloud-native product-ontwikkelingsplatform en 3D-geprint door HP Inc met hun Jet Fusion 3D Printing Solution.

Wipprecht heeft het ontwerp gemaakt met Onshape van PTC, met hulp van het Onshape-team. Onshape is een cloud-native en volledig uitgerust productontwerpplatform. Het project maakte gebruik van gemengd modelleren, generatief ontwerpen, renderstudio en in-context ontwerpen om te verwijzen naar hardware-elementen.

“De rendermogelijkheden hielpen me om het uiterlijk en het gevoel van mogelijke ingebouwde Leds te begrijpen, en hoe licht reflecteert op het lichaam en de ruimte eromheen. Dit voegde meer drama toe en we konden dit digitaal onderzoeken voordat we het in het echt moesten engineeren en onderzoeken.”

HP Multi Jet Fusion 5420W

De jurk werd uitgevoerd met de HP Jet Fusion 5420W 3D printer en HP HR 3D PA12 W-materialen. Dit materiaal, een vorm van nylon, is bedoeld voor het vervaardigen van hoogwaardige witte functionele productieonderdelen.Tags:
Contactgegevens
AdresBeta Technology Center, High Tech Campus 09 Unit K110
Postcode en plaats
5656 AE Eindhoven
Telefoon040 – 8519240
E-mail
Meer informatieInformatie aanvragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *