Jonge wetenschapper wint prijs met kunstmatige intelligentie voor 3D-printen lichaamsdelen

Maureen van Eijnatten (25) van het VU Medisch Centrum heeft de Young eScientist Award 2016 gewonnen. De prijs is een aanmoediging voor een jonge wetenschapper die uitblinkt in eScience: de ontwikkeling of de toepassing van digitale technologie voor wetenschappelijk onderzoek.

Van Eijnatten ontvangt een stimulans van 10.000 Euro voor haar onderzoek en een half jaar lang ondersteuning van een eScience Research Engineer (specialisten in de toepassing van digitale technologie voor wetenschappelijk onderzoek). De prijs vormt daarmee de start van een gezamenlijk onderzoeksproject.

Medisch 3D-printen van lichaamsdelen

Van Eijnatten’s onderzoek richt zich op uitdagingen in het medisch 3D-printen van menselijke lichaamsdelen.

Een complexe maar essentiële factor in het medisch 3D-printen is het digitaal 3D-modelleren van lichaamsdelen. Het vertalen van ‘menselijke data’ in ‘virtuele data’ door middel van beeldvorming en beeldverwerking is een foutgevoelig proces en kan leiden tot ‘holtes’ in digitale 3D-modellen van implantaten. Het gevolg is dat 3D-geprinte implantaten niet goed passen, wat kan leiden tot levensbedreigende complicaties tijdens of na operaties. Van Eijnatten veronderstelt dat we deze digitale 3D-modellen kunnen verbeteren door deep learning algoritmes toe te passen in de processen van beeldvorming en beeldverwerking.

Dit onderzoek kan nieuwe mogelijkheden scheppen voor individuele behandelplannen van patiënten. Door het verbeteren van digitale 3D-modellen van lichaamsdelen kunnen artsen medische ingrepen met meer precisie uitvoeren. Ook zorgen betere 3D-modellen voor een lagere kans op complicaties en lagere kosten van medische ingrepen.

Over het Netherlands eScience Center

Als nationaal expertise center speelt het Netherlands eScience Center een belangrijke rol in de ontwikkeling en toepassing van digitale technologie voor wetenschappelijk onderzoek. Het eScience Center financiert, en participeert in, multidisciplinaire projecten met academische instellingen en het bedrijfsleven. In deze projecten staan data-handling, efficient computing and big-data analytics centraal. In samenwerking met onderzoekers worden digitale technologieën ontwikkeld om tot wetenschappelijke doorbraken en ontdekkingen te komen.

Het eScience Center is een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de ICT-samenwerkingsorganisatie van het Nederlandse onderwijs en onderzoek (SURF).