Jonge Europese topwetenschappers bekroond op prijzenceremonie (video)

De competitie waarin veelbelovende jonge Europese wetenschappers hun onderzoeksprojecten presenteerden aan een internationaal panel, is afgesloten met een glamoureuze awards-ceremonie in Warschau. In totaal namen 110 jonge onderzoekers van 14 tot 20 jaar, uit 36 landen, deel aan deze 26e editie van de jaarlijkse European Union Contest for Young Scientists.

De wedstrijd draaide om 77 innovatieve researchprojecten in uiteenlopende disciplines – waaronder chemie, engineering, computing en geneeskunde. Uiteindelijke konden 43 winnaars de prijzenpot van € 62.500 delen. De winnende inzendingen werden ook beloond met een bezoek van een week aan een aantal toonaangevende Europese onderzoekscentra, zoals Cern.

Grote variëteit

De drie eerste prijzen van elk € 7.000 gingen naar João Pedro de Araújo uit Portugal, Mariana De Pinho Garcia en Matilde da Silva uit Portugal en Luboš Vozdecký uit Tsjechie voor origineel onderzoek op het gebied van wiskunde, biologie en natuurkunde. Alle inzendingen hadden eerder al eerste prijzen gewonnen in nationale competities.   

De competitie is in 1989 opgezet door de EU om samenwerkig tussen jonge onderzoekers te bevorderen en om hen de mogelijkheid te bieden  om te worden gecoached door Europese topwetenschappers. Het aantal deelnemers is gegroeid van 59 op de eerste editie in Brussel tot 110 dit jaar.

Eerdere winnaars hebben mooie carrières gemaakt in de wetenschap, bij prestigieuze organisaties als het European Space Agency.

Belangstelling voor wetenschap en technologie aanmoedigen

De doelstelling van de competitie is het aanmoedigen van jongeren om wetenschap of technologie te gaan sturen en te kiezen voor een carrière in onderzoek en ontwikkeling. Een ander doel is ook om die belangstelling vooral bij meisjes te stimuleren, want vrouwen zijn in de wetenschap en technologie nog ondervertegenwoordigd. Dit jaar was 37% van de deelnemers vrouw, een stijging van 7% ten opzichte van 1997. In dat jaar kwam het aantal vrouwelijke deelnemers voor het eerst boven de 30%.

Q&A – Young Scientist Contest

26th EU Young Scientist Contest

Achtergrond – EU Young Scientist Contest

Doelen van de Contest