Johan Cruijff ArenA in slaat stroom op in afgekeurde auto-batterijen

De Johan Cruijff ArenA heeft een energieopslagsysteem in gebruik genomen op basis van tweedehands en nieuwe batterijen uit elektrische auto’s. Batterijen zijn voor auto’s niet meer interessant als het piekvermogen te laag is om lekker te kunnen optrekken. Voor het stadion zijn ze dan echter nog prima.

Het 3 megawatt energieopslagsysteem speelt een belangrijke rol in het in evenwicht brengen van vraag en aanbod in de ArenA. De energie van de 4200 zonnepanelen op het dak wordt erin opgeslagen en het zal back-upstroom leveren, het gebruik van dieselgeneratoren verminderen en het energienetwerk ontlasten door de pieken tijdens concerten af te vlakken.

Het project is het resultaat van de samenwerking tussen Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA, ondersteund door het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg. Door de combinatie van Eaton power conversion units en batterijen uit 148 Nissan LEAFs maakt het energieopslagsysteem een duurzamer energiesysteem mogelijk en creëert het een circulaire economie voor batterijen van elektrische voertuigen.

Cappaciteit commercieel inzetten

"Dankzij dit energieopslagsysteem zal het stadion zijn eigen duurzame energie slimmer kunnen gebruiken en kan het als Amsterdam Energy ArenA de beschikbare opslagcapaciteit van de batterijen commercieel inzetten," zegt Henk van Raan, Director of Innovation bij de Johan Cruijff ArenA. "De ArenA is verzekerd van een aanzienlijke hoeveelheid stroom, zelfs tijdens een stroomstoring. Daardoor zal het stadion bijdragen aan een stabiel Nederlands energienet."