Je grijze cellen in klank en beeld

Imec presenteerde op het Creativity World Forum in Hasselt een innovatieve mobiele hersenmonitor, waarmee je de activiteit van je eigen grijze cellen kan zien en horen. Het toestel meet en registreert je hersenactiviteit, en zet die, met behulp van een computerprogramma ontwikkeld op Sint Lucas Antwerpen, om in een artistieke spelwereld, een soort weergave van je ontspanningsniveau.

Een mobiel systeem dat EEG-(elektro-encefalogram of hersen) signalen monitort is zeer nuttig in de gezondheidszorg. Met een draagbaar en comfortabel toestel kunnen bijvoorbeeld epilepsiepatiënten continu opgevolgd worden tijdens hun dagelijkse activiteiten en tijdig gewaarschuwd worden wanneer ze een aanval zullen krijgen. Een draagbaar systeem bezorgt de patiënt zekerheid en comfort, en doordat het patiënten uit het ziekenhuis houdt, betekent het ook een enorme besparing in de gezondheidszorg.

 Klein en energiezuinig

Dankzij de vernieuwende technologieën van imec en Holst Centre is zo’n mobiele EEG-helm geen science fiction meer. Imec en Holst Centre ontwikkelden en integreerden verschillende technologieën tot een prototype van een EEG-helm. De helm bevat betrouwbare technologie om EEG-signalen op te meten met een goede kwaliteit, om de signalen te verwerken, en om ze draadloos te versturen naar pc of mobiele telefoon. Er werd ook gestreefd naar een zo klein mogelijk en energiezuinig systeem om het gebruikscomfort van de patiënt te verhogen.

Er valt nog heel veel te ontdekken over de werking van onze hersenen. Wat we weten is dat de alfagolven in onze hersenen toenemen als we ons ontspannen, en dat onze twee hersenhelften een verschillende rol spelen in het verwerken van emoties. Zo is volgens de valentiehypothese de linkerhersenhelft dominant in het verwerken van positieve emoties, en is de rechterhersenhelft actiever bij het verwerken van negatieve emoties.

 Computerspelletje

Tom De Smedt en Lieven Menschaert, onderzoekers van de Experimentele Media groep van Sint Lucas Antwerpen, ontwikkelden samen met kunstenares Ludivine Lechat computerspelletje dat je met de EEG-helm kan besturen, en waarin je als het ware ziet en hoort wat er in je hersenen gebeurt. Het computerspel werd ontwikkeld op basis van ‘NodeBox’, een computerprogramma dat complexe data snel en accuraat omzet in beeld en geluid. Julien Penders, programmaleider van het onderzoek op draadloze sensornetwerken op imec, presenteerde het computerspel op het Creativity World Forum in Hasselt. Bezoekers konden daar de EEG-monitor ook zelf uittesten.