Japanse smartphone-robot (video)

Sharp heeft voor de Japanse markt een smartphone getoond in de vorm van een robot. Je kunt er natuurlijk mee bellen, maar het apparaat kan ook dansen, foto’s projecteren, kaarten weergeven en meer.

Het idee dat mobiele telefoons klein moeten zijn is al jaren verleden tijd. Dankzij de populariteit van smartphones met schermen van 5 inch of groter lijkt de ‘phablet’ redelijk geaccepteerd in het dagelijks leven. Toch zijn ook de ontwerpen van de grootste smartphones nog vrij subtiel. Sharp lijkt echter met de ‘Robohon’ een vinding te hebben die absoluut allesbehalve subtiel genoemd mag worden.

  

Robohon

In het kort is Robohon een robot met een ingebouwde smartphone en een minuscuul aanraakscherm van twee inch (pakweg 5 cm). Het geval draait een aangepaste versie van Android, heeft een camera aan boord en ondersteunt moderne netwerken tot 4G LTE.

Op het kleine scherm is slechts ruimte voor vier iconen tegelijk. Een woordvoerder van Sharp verklaarde aan de pers dat dit is omdat het de bedoeling is dat je tegen Robohon praat. Stembediening als primaire interface dus, het touchscreen is ondergeschikt gemaakt.

Dansende telefoon

De armen en benen van de Robohon zijn beweegbaar, waardoor de robot kan bewegen en zelfs een dansje voor je doet als je het lief vraagt. Voorlopig verstaat de Robohon alleen Japans uiteraard. Toch schijnt deze spraakherkenning volgens Japanners erg goed te werken. De robot-telefoon luistert zelfs naar verschillende bewoordingen en aanwijzingen.

Via de stembediening zijn de belangrijkste basisfuncties van de robot te bedienen. Denk hierbij aan het nemen van foto’s, bellen, memo’s invoeren, sms-berichten beantwoorden en zelfs het projecteren van foto’s en videobeelden via een kleine picoprojector in het hoofd van de telefoon.

Modeaccessoire

Sharp wil nog niet vertellen hoeveel de Robohon moet gaan kosten wanneer de robot begin 2016 op de Japanse markt verschijnt. Wel zet het bedrijf de ‘telefoon’ neer als een hip modeaccessoire. Zo heeft de Robohon (nep)leren zooltjes onder zijn voeten en is er zelfs al een lijn van accessoires met Swarovski-kristallen aangekondigd.