Japans hotel krijgt robotpersoneel (video)

Het Henn-na Hotel in het Japanse attractiepark Huis Ten Bosch in Nagasaki opent juli van dit jaar zijn deuren. Het bijzondere? Het hotel heeft tien robots in dienst.

Huis Ten Bosch is een attractiepark waarin alles lijkt op Nederland. Een aantal bekende Nederlandse gebouwen (de Domtoren in Utrecht, Paleis Huis ten Bosch, Kasteel Nijenrode, etc) is daar nagebouwd. Het park krijgt in juli een high-tech hotel met tien robots. Drie van deze robots zijn zogeheten ‘Actroids’.

  

Actroids

Een Actroid is een mensachtige robot die kan praten. Het Henn-na Hotel zet er drie in als receptionistes. De robots lijken (van veraf) erg veel op echte mensen, maar eenmaal dichterbij wordt de ‘uncanny valley’ pijnlijk zichtbaar.

De uncanny valley (ook wel ‘griezelvallei’ genoemd) is een denkbeeld waarbij wordt aangenomen dat mensen mensachtige robots accepteren zolang ze niet teveel op een mens lijken. Zodra de robot akelig dicht in de buurt van een mens komt qua gelijkenis, ontstaan er gevoelens van afkeer bij mensen.

Technisch vernuft

Japan heeft een aardige reputatie als het om robotica gaat en deze Actroids zijn, hoe creepy ook, een mooi voorbeeld van technisch vernuft. De robots kunnen oogcontact maken met je en zelfs reageren op lichaamstaal.

De andere robots van het hotel zijn onder andere robots die je bagage naar de kamer brengen, je koffie maken je was bezorgen en de hotelkamers schoonhouden.

Daarnaast is ook het hotel zelf uitgerust met allerlei moderne snufjes. Zo gaan de kamerdeuren open met behulp van biometrie (gezichtsdetectie in dit geval). En de kamer bevat sensoren die je lichaamstemperatuur meten en de temperatuur in de kamer hierop aanpassen. Via een tablet kun je roomservice bereiken.

Zonne-energie

Het Henn-na Hotel (Henn betekent ‘verandering’ of ‘vreemd/raar’; kies maar welke vertaling je zelf van toepassing vindt) maakt ook gebruik van zonne-energie en er zijn automatische energiebesparingsfuncties ingebouwd die de kosten en de kamerprijzen laag houden.

Wachtrij

Het hotel omvat twee verdiepingen en heeft slechts 72 kamers. Hierdoor moet je bieden op een kamer tijdens piekdagen. Gelukkig zit er een maximum aan wat je kunt bieden. Waardoor de prijs per nacht voor een kamer tussen de 52 en de 135 euro ligt, afhankelijk van de grootte van de kamer. In 2016 worden nog eens 72 extra kamers bijgebouwd. Uiteraard zullen er dan ook meer robots rond gaan ‘lopen’.

Check voor een voorbeeld van de Actroid-robot onderstaand filmpje.

bron: Engadget