Categories: Actueel

Jan van Brabant College wint finale Artcadia

Na een maanden durende wedstrijd presenteerden  twaalf scholen hun kijk op de toekomst, in het Evoluon in Eindhoven. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van een oplossing voor het wereldbevolkingsprobleem door het leefbaar maken van woestijngebieden tot een direct toepasbare duurzame oplossing in de vorm van een sensorgestuurd verkeerslicht.

De jury, met daarin Prins Carlos de Bourbon de Parme, oordeelde dat ‘Bouwmaterialen in de toekomst’ een mooi en goed doordacht voorbeeld is van ketendenken. Daarnaast is er aandacht aan het sociale aspect besteed en was de presentatie compleet en professioneel. Met de presentatie heeft het Jan van Brabant College de hoofdprijs in de wacht gesleept: een bezoek van tien leerlingen en twee docenten aan bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in Londen. Inclusief een kijkje ‘achter de schermen’.

De wedstrijd is georganiseerd door advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en leverancier van digitale printsystemen Canon Business Services, om middelbare scholieren te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Artcadia is voor de zevende keer gehouden. Het is een landelijk techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/VWO 2.

Algemeen directeur van Arcadis Gert Kroon: "Het creatieve en innovatieve niveau van de oplossingen ligt dit jaar enorm hoog."

Middelbare scholieren uit het hele land zijn uitgedaagd om werkstukken te maken waarin ze hun visie op onze toekomstige samenleving weergeven. Problemen op het gebied van wonen & werken, water, ruimte & milieu en mobiliteit zijn met creatieve technische oplossingen aangepakt. Vorig jaar heeft het Theresialyceum in Tilburg de wedstrijd gewonnen met ‘Glow in the Dark’, gekleurde lantaarnpalen/wegmarkeringen. In 2013 heeft het Antoniuscollege in Gouda gewonnen met ‘Snelweg lichtjes’, verlichting van een snelweg gebaseerd op windenergie. Andere winnaars waren het Orion College in Breda met ‘Brijn’ van Baggeren, Rijn en het Brein, het Dr. Nassau College uit Assen met de energie opwekkende stoeptegel ‘Stoepit’ en Visser ‘t Hooft uit Leiden met de multifunctionele dijk.

http://www.artcadia.nl/

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

3 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

3 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

3 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

3 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

3 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

3 dagen ago