Studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam zijn uitgeroepen tot het op drie na snelste studententeam van een snelheidsrace op de fiets in Amerika. Oud-Olympisch schaatser Jan Bos kwam in de ‘World Human Powered Speed Challenge’ uit voor het studententeam. Hij behaalde een snelheid van 124,73 km/u met de supersnelle Velox 6, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam. Ook het wereldrecord werd verbroken en staat nu met 144,15 km/u op naam van de Canadees Todd Reichert.
De snelheid van Jan Bos werd tijdens de World Human Powered Speed Challenge geklokt op een tien kilometer lange kaarsrechte weg in de Nevadawoestijn in Amerika. De oud-schaatser vindt het jammer dat hij geen record heeft kunnen verbreken maar kijkt met een goed gevoel terug op de race. "Ik stond elke dag te popelen om te racen. Iedere dag werden er verbeteringen in de fiets aangebracht, het team leerde hiervan en ook ik was na elke run een ervaring rijker. En een snelheid van 124,73 km/u met een ligfiets is gewoon een resultaat om trots op te zijn", vertelt hij.
Ook de studenten zijn tevreden met het resultaat. "Jan Bos was in goede vorm en de techniek werkte perfect, maar helaas was de wind ons niet gunstig gezind. We hadden natuurlijk op een wereldrecord gehoopt, maar het is mooi dat we met onze ligfiets de derde plek van studententeams hebben bemachtigd", zegt Hugo Lambriex, teammanager van het Human Power Team.
Volgend jaar nieuwe poging
Volgend jaar zal het team een nieuwe wereldrecordpoging doen. In 2013 slaagde het Nederlandse studententeam daar al eens in, met een snelheid van 133,78 km/u getrapt door Sebastiaan Bowier.
Aerodynamica en training
Deze bronzen medaille is het resultaat van de samenwerking tussen studenten van de TU Delft en VU Amsterdam, het Human Power Team. Zij werkten een jaar lang samen met Jan Bos aan de optimalisatie van het technisch ontwerp van deze volledig mens aangedreven ligfiets en aan de bewegingswetenschappen. Bos trainde het uithoudingsvermogen en de sprinttechniek uitgebreid met de studenten van VU Amsterdam. Over de optimalisatie van de aerodynamica en de stabiliteit van de ligfiets ontfermden de TU Delft studenten zich, daarvoor gebruikten zij onder meer windtunnels, computersimulaties en testopstellingen.
Stabiliteit
De nieuwe aerodynamische kap, speciaal ontworpen op invloeden van zijwind, bleek de oplossing voor de stabiliteitsproblemen van het voorgaande jaar. "Deze nieuwe ligfiets is veel stabieler en sneller dankzij deze innovatie", zegt Lambriex, student werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Het blijft echter een kunst om de rechte lijn daadwerkelijk te rijden, want Bos heeft in de ligfiets slechts zicht met behulp van een camerasysteem en beeldscherm. Ramen zijn er niet omdat deze een te hoge luchtweerstand zouden geven. "Dankzij de verschillende testritten het afgelopen jaar heb ik mij de kunst van het navigeren via dit systeem eigen weten te maken, maar het blijft gek om de weg niet echt te kunnen zien als je meer dan 120 km/u rijdt", vertelt Bos.
Gezond en duurzaam
Naast het behalen van de bronzen medaille vinden de studenten van het Human Power Team het belangrijk om de wereld te laten zien waartoe het menselijk lichaam in staat is. "In dergelijke superfietsen zou een volwassene met 50 km/u naar het werk kunnen fietsen. Als deze techniek goed wordt toegepast en geïmplementeerd zou dit in de toekomst ook kunnen bijdragen aan een gezonder en duurzamer Nederland", meent Lambriex.
Het Human Power Team op Facebook