James Dyson Award 2024 geopend voor inzendingen

De internationale studentenontwerp- en engineeringwedstrijd James Dyson Award opent vandaag voor inzendingen. Studenten worden opgeroepen om nieuwe uitvindingen in te sturen die een urgent probleem uit ‘de echte wereld’ aanpakken.

De award is open voor alle ingenieurs- en ontwerpstudenten en pas afgestudeerden en streeft naar ambitieuze ontwerpen die een wereldwijd probleem aanpakken, van de diagnose van kanker tot natuurrampen. De afgelopen jaren wonnen in onze contreien onder meer een demontabel zelfinjectie-apparaat, een passief ventilatiesysteem en een apparaatje ontworpen waarmee je snel kunt zien van welk soort plastic iets gemaakt is.

De internationale winnaar en de wereldwijde duurzaamheidswinnaar zullen 35.000 euro ontvangen ter ondersteuning van hun volgende stappen, terwijl 5.800 euro wordt uitgereikt aan elke nationale winnaar in de 30 markten waar de award wordt uitgereikt.  

Sinds de competitie in 2005 werd opgericht, is 1 miljoen aan prijzengeld uitgereikt aan 400 jonge uitvinders. Tweederde van de wereldwijde winnaars heeft commercialisering van hun ideeën nagestreefd. Yusuf Muhammad heeft in 2009 bijvoorbeeld zijn uitvinding Automist ingediend, een apparaat dat woningbranden bestrijdt met een ingenieus watervernevelingsmechanisme dat 10 keer minder water gebruikt dan een traditioneel systeem. Tegenwoordig leidt hij een succesvol bedrijf dat meer dan 13.000 systemen heeft geïnstalleerd en momenteel internationale certificering verkrijgt, voorafgaand aan een toekomstige lancering in de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *