Jaguar test digitale toeleveringsketen met blockchain-technologie (video)

Jaguar Land Rover heeft blockchain-technologie getest voor volledige transparantie binnen een duurzame toeleveringsketen van leder. Het bedrijf werkte samen met aanbieder van traceertechnologieën voor toeleveringsketens Circulor, lederfabrikant Bridge of Weir Leather Company en de Universiteit van Nottingham (VK).

Het kunnen traceren zorgt er samen met de digitale processen voor dat Jaguar de CO2-voetafdruk van zijn lederleveranciers kan nagaan.

Als onderdeel van het onderzoek, dat is gefinancierd door Innovate UK, is een digital twin van de grondstof gecreëerd. Op deze manier was de voortgang binnen de toeleveringsketen zowel in werkelijkheid als digitaal te volgen. Met een combinatie van GPS-data, biometrie en QR-codes werd het leder bij iedere stap van het productieproces digitaal geverifieerd met blockchain-technologie.

Het verificatieproces heeft een blauwdruk opgeleverd voor het bij iedere stap traceren van een individueel stukje leder. Dit kan worden toegepast binnen de wereldwijde toeleveringsketen van Jaguar Land Rover, maar ook door andere industrieën die afhankelijk zijn van leder, zoals de mode-industrie.Ook kan de technologie worden ingezet om andere goederen te traceren. Circulor past al blockchain toe om de traceerbaarheid van mineralen voor de batterijen van elektrische voertuigen te verbeteren.