Jaguar gebruikt ruimtevaarttechnologie voor ontwikkeling lichtgewicht voertuigen

Jaguar Land Rover neemt deel aan een onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen. Als onderdeel van een tweejarig project gebruikt het bedrijf ruimtevaarttechnologie om te begrijpen hoe materialen reageren op corrosieve omgevingen, op wereldmarkten en in veeleisende terreinen.

Monsters van nieuwe metalen en composieten worden ingebouwd in sensoren van ruimtevaartkwaliteit en getest in enkele van de meest extreme fysieke omstandigheden ter wereld, gedurende meer dan 400.000 kilometer in Noord-Amerika.

De sensoren meten continu de prestaties van de materialen en delen gegevens met het productontwikkelingsteam in het Verenigd Koninkrijk. Met deze informatie leren de ingenieurs het gedrag van het materiaal nauwkeurig voorspellen. Dit moet ervoor zorgen dat de volgende generatie, lichtgewicht metalen voldoen aan de strenge normen van de autobouwer, waardoor een duurzame, hoogwaardige afwerking wordt verkregen.

Het onderzoek maakt wordt gesteund door het Gesamtverband der Aluminiumindustrie (GDA), een consortium van aluminium- en autofabrikanten dat onderzoek doet naar de levensduur van materialen en hoe die lichter en duurzamer kunnen worden gemaakt.