Jaarlijks krijgen zeker 7.000 Nederlanders kanker door blootstelling aan schadelijke stoffen of uv-straling op het werk. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Bij tweederde van deze diagnoses gaat het om huidkanker. Voor longkanker is beroepsmatige blootstelling zelfs in ruim 1 op de 10 gevallen de oorzaak. KWF-directeur Dorine Manson: “Niemand zou kanker moeten krijgen door het werk. Deze cijfers laten zien dat we daar nog ver van verwijderd zijn.”
Met deze studie brengen TNO en KWF in kaart hoeveel mensen in Nederland kanker krijgen door blootstelling op het werk, in de meest nauwkeurige schatting tot nu toe. Toch wordt het aantal kankerincidenties in het rapport waarschijnlijk onderschat. “Omdat we slechts zes risicofactoren hebben onderzocht, ligt het werkelijke aantal kankerdiagnoses naar verwachting hoger,” legt KWF-directeur Dorine Manson uit.
In het onderzoek zijn vier blootstellingen onderzocht: asbest en kristallijn silica (beide veelgebruikt in de bouw), dieselmotoremissies en uv-straling van zonlicht. Ook is gekeken naar twee beroepen met een verhoogd blootstellingsrisico: schilders en lassers. Voor al deze risicofactoren schatten de onderzoekers hoe groot de bijdrage was aan het totaal aantal kankergevallen in peiljaar 2021.
Lees verder op: https://www.kwf.nl/nieuws/jaarlijks-minstens-7000-kankerdiagnoses-door-blootstelling-op-werk