Is grassysteem Amsterdam Arena uitrolbaar?

De Johan Cruijff ArenA en de KNVB onderzoeken of het high tech systeem dat de grasmat van de ArenA monitort, geschikt is om als basis te dienen voor andere clubs in het Nederlandse betaald voetbal. De KNVB gaat het monitoringssysteem al inzetten op de trainingsvelden van het Nederlands elftal in Zeist.

Het slimme grasmatsysteem van de Johan Cruijff ArenA is uniek in de wereld. Met behulp van data uit onder anderen speciale sensoren in de grasmat en metingen door een grasteam registreert het grasmatsysteem 24 uur per dag de gezondheid en kwaliteit van het veld. Een dashboard laat de verzorgers exact zien wanneer de grasmat voeding, licht of water nodig heeft.

De KNVB wil bepalen of het monitoringssysteem clubs in het betaald voetbal kan helpen hun grasmat te optimaliseren. Beter en actueel inzicht in de status van de grasmat kan de kwaliteit ervan verbeteren, net als in de ArenA. Met data kan zelfs worden voorspeld hoe de grasmat er over een week bij ligt. Bovendien bespaart het systeem onderhoudskosten en voorkomt het verspillen van grondstoffen. Er wordt niet teveel water, voeding of licht gebruikt en het vraagt minder arbeidsuren.

Onder het gras in de ArenA liggen 15 sensoren die de kwaliteit van de bodem monitoren waarop het gras moet groeien. Daarnaast houdt een weerstation op het veld en vier weerstations in het dak het groeiklimaat bij. Op het dak en op het veld leggen lichtsensoren vast of er voldoende licht op het gras komt. Bij elke maaibeurt wordt een scan van de grasmat gemaakt om de activiteit van de plant te meten, de hoeveelheid grassprieten per oppervlakte en waar er beschadigde plekken zitten. Via een webcam kan 24 uur per dag de grasmat worden gecontroleerd.

Alle data uit onder anderen de sensoren en metingen door het grasteam worden verwerkt in het grasdashboard. Het dashboard monitort de gezondheid en kwaliteit van de grasmat en kan aangeven er nodig is om de kwaliteit van de mat te behouden of verbeteren. De kwaliteit van de grasmat is via het dashboard realtime te volgen. Onder anderen de temperatuur, vochtigheid en luchtverplaatsing worden in het stadion gemeten om te bepalen of het gras goed kan groeien.