Pro-actief onderhoud perfect timen, constructies op afstand in de gaten houden, storingen van machines en apparaten voor zijn. Sprekers van Betronic en Althen Industrial IoT zullen in hun lezingen op het IoT-seminar pakkende voorbeelden van dergelijke IoT-toepassingen presenteren met duidelijk aanwijsbare praktische, kwalitatieve en financiële voordelen. Aan de achterkant van die systemen zijn er nog wel de nodige uitdagingen, op het gebied van bijvoorbeeld security, bandbreedte en energieverbruik. Met zes lezingen op dinsdagochtend 27 september ben je weer helemaal bij.
Warmtepompen, cv-ketels, hekwerken, 3D-printers, trapliften, e-bikes. Je kan het zo gek niet bedenken of Betronic heeft het aangesloten op het internet. “Toch zijn er nog steeds bedrijven die huiverig zijn voor het IoT, niet weten waar ze moeten beginnen, niet beseffen wat de voordelen zijn. Neem bijvoorbeeld een warmtepomp. Die genereert allerlei data: over de temperatuur buiten en in de pomp, het aantal gedraaide uren, de waterafgifte. Die data gaat via een gateway naar de backend. Daar wordt het opgeslagen. De klant kan die data vervolgens analyseren en er wat mee doen. Als de parameters in de warmtepomp opeens anders zijn dan normaal heeft het apparaat waarschijnlijk onderhoud of reparatie nodig. De klant krijgt dan het signaal binnen dat er een storing is met de warmtepomp op adres X. Vervolgens rijdt een monteur naar het adres toe, zodat de pomp direct gerepareerd kan worden. Voor de eindgebruiker is dit prettig, want die komt niet in de kou te zitten. De jaarlijkse onderhoudsbeurt is ook niet meer nodig, want je gaat alleen naar de klant toe als er een concrete aanleiding is, wat aanmerkelijk efficiënter is”, vertelt Betronic-CEO Johan Vonk, de eerste spreker van het IoT-seminar.
Lagere kosten
Naast efficiëntie kan de implementatie van IoT ook leiden tot kostenbesparing, omdat bepaalde taken met minder personeel kunnen worden uitgevoerd. Een voorbeeld is het plaatsen van een dakventilator op een bedrijvenpand. Voorheen had je twee monteurs nodig om de ventilator in te richten. Dankzij IoT kan één monteur de klus klaren, omdat het niet meer nodig is om het dak op te gaan. De monteur die binnen staat doet de drukmetingen en stelt de dakventilator op afstand in.
Betere processen
Kostenreductie komt ook naar voren in het verhaal van Bernd Rietberg, business development manager bij Althen Industrial IoT, een aparte afdeling binnen Althen Sensors & Controls, die een klein jaar geleden is opgericht om de IoT-groeimarkt beter te kunnen bedienen. “Uiteindelijk is IoT een middel om je bedrijfsprocessen te verbeteren, wat zich vertaalt in bijvoorbeeld lagere kosten en/of kwaliteitsverbetering. Met een IoT-project an sich ben je er nog niet. Daar zit altijd nog een stap achter, door op basis van de data uit een project veranderingen door te voeren of het proces aan te passen.”
Integrale aanpak
Althen Industrial IoT gaat bij IoT-projecten voor een integrale aanpak. Hierbij wordt het gehele traject ondersteund, vanaf de keuze en implementatie van sensoren, de draadloze communicatie en data-opslag tot aan data-analyse, visualisering & rapportage en integratie in klantsystemen. “Veel bedrijven bieden maar een deel van zo’n traject aan, bijvoorbeeld cloudopslag of data-analyse. Daar schiet de gemiddelde klant, die weinig IoT-kennis heeft, niet veel mee op. Hij zal dan op zoek moeten gaan naar aanbieders van andere onderdelen binnen het IoT-traject of met systemen moeten werken waar hij geen verstand van heeft. Niet bepaald een garantie voor succes”, aldus Bernd.
SmartBrick
Een voorbeeld van zo’n integrale aanpak, die in de lezing van Bernd naar voren komt, is te vinden in het SmartBrick-project voor de online monitoring van de constructieve staat van kademuren en bruggen in Amsterdam. Dit project, waarvan onlangs een eenjarige real-life pilot is afgesloten, is gebaseerd op de door Althen ontwikkelde SmartBrick, een schaalbare sensoroplossing zonder gateway en voeding, die op basis van hoekmeting vroege detectie van mogelijk falen van kademuren en bruggen efficiënter, sneller, nauwkeuriger en goedkoper maakt. De oplossing beslaat naast de hardware ook het benodigde data-dashboard, de installatie- en onderhoudsprotocollen, capaciteit voor seriematige productie en een bewezen onderbouwing voor de voorspellende waarde op constructief falen van bruggen en kademuren.
Monitoring
Net als Betronic heeft Althen IoT-gebaseerde oplossingen voor het monitoren van machines, waarmee onderhoud een stuk efficiënter is in te richten. Op basis van allerhande omgevingssensoren (temperatuur, vochtigheid, …) zijn ook applicaties ontwikkeld voor het monitoren van (het binnenklimaat van) ruimtes.
Een belangrijke markt voor Althen is de offshore. Onlangs is met een consortium een miljoenenproject binnengehaald voor het ontwikkelen van een oplossing voor het monitoren van de enorme bouten die bij windmolens worden gebruikt. “Deze bouten hebben het door de weersomstandigheden zwaar te verduren, waardoor ze langzaam los gaan zitten. Dat wordt tot nu toe handmatig gecontroleerd door ze aan te draaien. Afgezien van de hoge kosten die met deze manier van onderhoud gemoeid zijn, krijg je ook geen goed beeld van het gedrag van de moer. Je controleert sowieso niet frequent, maar je kunt op basis van het aandraaien ook niet goed afleiden hoe los de moer zat. Met de SmartBolt magneetsensortechnologie kan nauwkeurig de kleinste verplaatsing worden bepaald, die bovendien frequent kan worden doorgegeven, zodat je op je dashboard een mooie trend kan zien verschijnen.”
Energiezuinig
De IoT-sensoren in het bouten-project zullen waarschijnlijk hun voeding wel kunnen halen uit het elektrisch systeem van de windmolen, maar veel andere IoT-sensoren zijn daarvoor aangewezen op een of meer batterijen. Om het gebruik van batterijen terug te kunnen dringen of zelfs batterijloos te laten functioneren, is er een oplossing door binnen superzuinige SoC’s met Bluetooth twee technologieën te implementeren. Deze zorgen er voor dat de transceiver veel minder energie gebruikt, niet alleen bij het zenden en ontvangen, maar ook in rust.
Het volledig kunnen elimineren van de batterij uit een product is alleen mogelijk als er voldoende energie beschikbaar is en dankzij de superzuinige SoC met Bluetooth 5, kan energie uit de omgeving worden gehaald en kunnen IoT-apparaten hun leven lang op één batterij draaien of is er zelfs geen batterij meer nodig. Arco Snoey (TOP-electronics) laat in zijn lezing de laatste stand der techniek zien wat dat betreft.