Ioniqa wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Het bedrijf Ioniqa heeft een van de drie Herman Wijffels Innovatieprijzen gewonnen. De TU/e-spin-off won in de categorie Circulaire Economie, met eem nieuwe technologie die volledige hergebruik van PET mogelijk maakt. De prijs is 30000 euro en toegang tot het internationale netwerk van de Rabobank.

Kleurloos PET kon al volledig worden hergebruikt, maar het grootste deel van de wereldwijde PET-productie van 50 miljoen ton, is gekleurd en daarvan verdwijnt een groot deel na gebruik in de verbrandingsoven. De technologie van Ioniqa, die samen met de TU/e is ontwikkeld, kan daar verandering in brengen.

"De innovatieve technologie van Ioniqa is een schoolvoorbeeld van circulaire economie", aldus het juryrapport. "De gepatenteerde technologie levert een forse reductie van de ecologisch voetafdruk op. Dit is iets wat tot nu toe nog niemand is gelukt."

Sinds 2002 reikt de Rabobank de innovatieprijs jaarlijks uit in diverse categorieën. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit.

Ioniqa kreeg onlangs miljoenenfinanciering rond om de technologie op te schalen naar industrieel niveau, en een proeffabriek te bouwen.