Inzamelrecord e-waste: 200 miljoen kilo in 2023

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Open) heeft in 2023 meer dan 200 miljoen kilogram e-waste ingezameld. Een nieuw record – en bijna 12 kilogram per inwoner. 

Cover van het Jaarverslag 2023

Een belangrijk deel van dit succes dankt de stichting aan de uitrol van de stimuleringsregeling gericht op het ondervangen van de lekstroom in de metaalsector. De stimuleringsregeling heeft een extra inzameling van 42 miljoen kilogram aan afgedankte apparaten en lampen opgeleverd.

Een andere belangrijke ontwikkeling was de voorbereiding van de fusie met Stichting Batterijen (Stibat), die per 1 januari 2024 een feit is geworden. De fusie stelt de partijen in staat om een uitgebreide en logische producentenverantwoordelijkheid te realiseren voor zowel elektrische apparaten als batterijen.

Via de ‘Doe maar apart’ campagne is voorts een stap gezet in het verder creëren van bewustzijn rondom het door de consument op een juiste manier inleveren van elektronisch afval en batterijen. Een campagne die ook in 2024 voortgezet gaat worden.

Stichting Open richt haar pijlen nu op het verder ondervangen van lekstromen, waarbij in 2024 de focus ligt op de ontdoeners met de verdere uitrol van Wecycle voor Bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *