Investeren in energie met wiskunde

Numerieke software en wiskundige (stochastische) modellen kunnen niet alleen helpen bij technische uitdagingen maar zij kunnen ook ingezet worden bij het maken van keuzes over investeringen in nieuwe technologieën. Het Centrum Wiskunde & Informatica organiseert een middagsymposium over dit onderwerp op dinsdag 25 augustus.

De energiesector heeft een groeiende behoefte aan technieken uit de informatica en wiskunde. Deze methodes zijn nodig om beter te kunnen inschatten hoeveel energie er wordt gebruikt en hoeveel er moet worden geproduceerd of ingekocht. Hiermee zijn grote belangen gemoeid. Bij vraag en aanbod van energie spelen veel onzekerheden; zo fluctueert de wind- en zonne-energieproductie en veranderen de gasvoorraden.

Tijdens het middagsymposium over energie en scientific computing discussiëren sprekers uit de industrie en de academische wereld over verschillende toepassingen. Sprekers zijn: Gabriël Bloemhof (KEMA) over wiskundige uitdagingen in elektriciteitsnetwerken, Aliki van Heek (NRG) over besluitvorming aangaande vernieuwing van nucleaire capaciteit, Wim Mulder (Shell International Exploration & Production BV en TU Delft) over uitdagingen in seismische olie-exploratie en Barry Koren (CWI) over wind- en kernfusieonderzoek op het CWI.

Meer informatie:
de website van het middagsymposium.