Invest International is voornemens een investeringsfonds op te zetten om de Nederlandse en Europese afhankelijkheid in toegang tot kritieke grondstoffen te verminderen. Mede door het inzetten van Nederlandse technologie op het gebied van efficiency, recycling en alternatieve materialen.

De aankondiging van het publiek-private investeringsfonds is gedaan door Lara Muller, directeur new business bij Invest International, in aanwezigheid van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Reinette Klever tijdens de Grondstoffen- en Mineralenbeurs (PDAC Convention) in Toronto. Invest International wil bij het opzetten van het fonds samenwerken met andere financiële partijen zoals banken, pensioenfondsen en instellingen van de ons omringende landen in de EU.
Europa versterken
Het initiatief sluit aan bij de Nederlandse en Europese wens om strategisch onafhankelijk te worden met het oog op de energietransitie, verdere digitalisering, lucht- en ruimtevaart en veiligheid. Duitsland, Frankrijk, Italië, Estland, Zweden en Finland hebben al soortgelijke initiatieven.
Muller: “Wij kunnen dit niet alleen en zullen hierin met bevriende en gelijkgestemde landen moeten optrekken. Met dit fonds willen wij de toegang tot kritieke grondstoffen helpen veiligstellen voor onze industrie, helpen kwetsbaarheden en risico’s in de internationale toeleveringsketens af te dekken en uiteindelijk een bijdrage leveren aan het concurrentievermogen van Nederland in de wereld.”
Strategische positie van NL benutten
Muller voegt toe: “Nederland speelt een centrale rol in de Europese toeleveringsketen van grondstoffen, dankzij de geavanceerde logistieke infrastructuur en de strategische toegang die de haven van Rotterdam biedt. De haven fungeert als een cruciaal knooppunt voor de import en distributie van grondstoffen in heel Europa. Nederland is momenteel echter sterk afhankelijk van geïmporteerde halffabricaten uit China en slechts een handvol bedrijven betrekt grondstoffen rechtstreeks. Het verminderen van de afhankelijkheid van China is een belangrijke doelstelling voor zowel Nederland als de EU.
“De oplossing ligt in het vergroten van de toegang tot bestaande grondstofketens en tegelijkertijd het verbeteren van de efficiëntie. Ons fonds wil Nederlandse technologie gebruiken om het gebruik van grondstoffen te optimaliseren, recyclinginspanningen uit te breiden en haalbare alternatieven te onderzoeken.”
Specifieke landen
De EU heeft partnerschappen met 14 landen voor kritieke grondstoffen. De selectiecriteria van Nederland voor samenwerking omvatten de aanwezigheid van essentiële grondstoffen, de belangen van de Nederlandse industrie en onderzoeksinstellingen, en afstemming op de partnerschappen en het beleid van de EU. Het land verdiept de banden met belangrijke partners als Australië, Canada en Chili en bevordert de samenwerking met Vietnam en Zuid-Afrika.
Afspraken met Québec
Met het Canadese Québec zijn inmiddels afspraken gemaakt die moeten bijdragen aan betere toegang tot kritieke grondstoffen voor Nederland. Ook zullen ze Nederlandse bedrijven die actief zijn in deze sector helpen om zaken te doen in Québec.
Québec is rijk aan titanium, niobium, lithium, grafiet, nikkel, koper en kobalt. ‘Zestig procent van de mijnbouwbedrijven ter wereld is gevestigd in Canada’, aldus de Nederlandse overheid in een persbericht. In Canada valt mijnbouw onder de bevoegdheid van de provinciale overheden.
Dit investeringsfonds is een belangrijke stap om de positie van Nederland in de wereldwijde toeleveringsketen van grondstoffen veilig te stellen en tegelijkertijd de Europese strategische onafhankelijkheid in kritieke industrieën te versterken.