Intuïtief engineering framework voor automatiserings- en aandrijfoplossingen

Siemens heeft een gebruiksvriendelijk engineering framework gepresenteerd. Met de Totally Integrated Automation Portal (TIA Portal) kan de gebruiker snel en intuïtief automatiserings- en aandrijftaken uitvoeren.

De volledig nieuw ontwikkelde software-architectuur is speciaal met het oog op maximale efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid gerealiseerd, en is geschikt voor zowel beginnende als ervaren gebruikers. De TIA Portal vormt de basis voor alle toekomstige engineering-systemen voor de projectering, programmering en inbedrijfstelling van de automatiseringsapparatuur en aandrijfsystemen van het Totally-Integrated- Automation-spectrum van Siemens. Voorbeelden daarvan zijn de engineering-systemen Simatic Step 7 V11 voor Simatic-controllers en Simatic WinCC V11 voor toepassingen op het gebied van Simatic HMI (Human Machine Interface) en procesvisualisering.

Integraal bestanddeel 

Voor de ontwikkeling van het TIA Portal-framework heeft Siemens jarenlang onderzoek gedaan naar typische engineering-applicaties. Daarnaast heeft Siemens eisen van de klant wereldwijd geanalyseerd en geëvalueerd. De TIA Portal biedt als integraal bestanddeel van de engineering-systemen van Siemens gemeenschappelijke diensten aan en staat garant voor een uniform, consistent systeemgedrag. Zo worden in de toekomst bijvoorbeeld alle apparaten en veldbussen uitsluitend nog met één gemeenschappelijke apparaat- en netwerkeditor geconfigureerd.

Projectnavigatie, bibliotheekconcepten, databeheer, projectopslag, diagnose en online-functies zijn standaard features, waarover de gebruiker in het gemeenschappelijke TIA Portal-framework kan beschikken. Dit biedt een grote mate van overzichtelijkheid in het gehele automatiseringsproject, bestaande uit controllers, HMI-apparaten en aandrijvingen. Daarnaast hoeven data als parameters, bouwstenen, tags of meldingen nog slechts eenmaal op één plaats te worden ingevoerd. De TIA Portal waarborgt door objectgeoriënteerd, centraal databeheer de consistentie van de data en voorkomt automatisch invoerfouten. Via een project-breed cross-referentiesysteem kan de gebruiker data en programmabouwstenen snel in het hele project vinden.

Eén applicatie

Programmeerbare controllers en HMI-apparaten worden in de toekomst met slechts één applicatie geprojecteerd. Hierdoor worden de interface- en configuratiekosten, bijvoorbeeld voor het verbinden van controller- en HMI-projectering, tot een minimum beperkt. Zo kan de gebruiker een tag van de programmeerbare controller – bijvoorbeeld het signaal van een I/O (input/output) module – met een simpele drag&drop-routine naar het beeldscherm van een HMI-apparaat slepen. Automatisch zijn daarmee ook de variabelen toegewezen en is er op de achtergrond een controller-HMI-verbinding tot stand gebracht.

De engineering-software Simatic Step7 V11, gebaseerd op de TIA Portal, is geschikt voor de nieuwe controllers Simatic S7-1200, voor alle controllers uit de serie Simatic S7-300 en -400 en voor het PC-gebaseerde automatiseringssysteem Simatic WinAC. Daarmee maakt Simatic Step7 V11  integrale en schaalbare engineering mogelijk voor elke categorie automatiseringssystemen. Bestaande configuraties met Simatic-controllers en -HMI-componenten kunnen in de nieuwe software worden geïntegreerd en verder gebruikt.

Ook de engineering-software Simatic WinCC V11 is gebaseerd op de TIA Portal. Deze wordt ingezet voor machinegeoriënteerde toepassingen met Simatic HMI-apparaten, met name bijvoorbeeld voor de nieuwe Simatic HMI Comfort Panels, en de procesvisualisering met het Scada (Supervisory Control and Data Acquisition)-systeem Simatic WinCC. In een toekomstige configuratiestap zal ook de inbedrijfstelling van Sinamics-inverters worden geïntegreerd. 

http://www.siemens.nl/tia-portal