Internet van alles, voor iedereen

SAM Labs, een startend bedrijf in Londen dat zich onlangs aansloot bij het Microsoft Ventures UK Accelerator programma, heeft een ontwikkelkit gemaakt, waarmee de drempel voor toetreding tot het ‘Internet of Evenrything’ wordt verlaagd. Starters, grote ondernemingen, maar ook scholieren, die een innovatief idee hebben om alledaagse voorwerpen te koppelen aan het internet, kunnen dit realiseren met de kit zonder dat ze een graad in engineering hoeven te hebben.

Joachim Horn, de CEO van SAM labs, legt uit: "De via Bluetooth-verbonden modulen van de kit – die ook SAM is gedoopt – kunnen voor van alles worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan koelkasten die een boodschappenlijstje maken, of skateboards die ‘tricks’ opnemen en op het web plaatsen.  Alles is eenvoudig te programmeren met behulp van de SAM app. Wij willen ervoor zorgen dat het ontwikkelen van innovatieve applicaties niet alleen mogelijk is bij grote ondernemingen die er miljoenen aan kunnen uitgeven. Ook kleine ondernemingen, jonge ontwerpers en kinderen moeten toegang krijgen tot dit speelveld."

De kits bieden op een betaalbare manier toegang tot hardware en software. SAM’s, of Sensor Actor Modules, zijn elektronicabouwblokken die met elkaar en met het internet zijn verbonden. Ze functioneren zonder kabels of codering. De SAM app is gebaseerd op het intuïtieve

flow-based-programmeermodel met voor de gebruiker ‘fysieke computing’: code op het scherm leidt tot actie buiten het scherm.

Op dit moment zijn al bijna 10 miljard toestellen gekoppeld aan het internet. Tegen 2020 zal dat stijgen tot 50 miljard. De potentiéle markt wordt door het McKinsey Global Institute*) geschat op $ 6,3 biljoen.

Alexander Asseily, mede-oprichter en CEO van State.com en eerder van Jawbone, erkent het gebruiksgemak van SAM: "Het is de eerste ontwikkelkit voor Internet of Things die werkelijk intuïtief is en die direct ‘uit de doos’ kan worden gebruikt". 

SAM verandert ook de manier waarop we leren omgaan met technologie. Miles Pennington, hoofd van de afdeling Industrial Design Engineering op het Royal College of Art, is heel enthousiast: "SAM is geweldig, min kinderen zijn er gek op, mijn studenten zijn er gek op en ik ben er gek op. Het is een prachtige manier om te leren hoe je de wereld om ons heen kunt verbinden."

Professor Peter Childs, van het Imperial College, is het daarmee eens:  "SAM is een mooie oplossing om technologie beschikbaar te maken voor een grote variëteit aan mensen".

SAM Labs bestaat uit een groep studenten, waaronder ook de Nederlander Leslie Nooteboom, student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Hij maakte in 2013 deel uit van het team dat de World Solar Challenge won met zonnewagen Nuna. Binnen het SAM-team geeft hij advies over het design van het product. Het geheel is opgezet als een kickstarter-project, dat nog tot eind deze maand loopt.

Links:

Kickstarter: http://kck.st/1mFN9RX

Website: samlabs.me/

YouTube: www.youtube.com/channel/UCAdCYul3ZKxSlMlx1w7DFYw

Facebook: www.facebook.com/samlabselectronics

Twitter: twitter.com/poweredbySAM

StoryBoard/ Media Coverage: storyboard.me/samlabs

*) Manyika et al. (2013), McKinsey Global Institute, Disruptive technologies: Advances that will transform life, business, and the global economy.