Interactieve documentaire over Escher

Graficus M.C. Escher maakte met Metamorphose II één van zijn beroemdste werken. In de interactieve documentaire De metamorfose van Escher staat dit werk centraal.

De metamorfose van Escher stelt de websitebezoeker in staat het werk en leven van Escher van heel dichtbij te ontdekken en te beleven. Nooit eerder was Eschers werk zó gedetailleerd online te bekijken. Je kunt door het werk heen en weer bewegen en inzoomen op bijzondere details. Via audiotours kom je meer te weten over het persoonlijke leven van Escher, de technieken die hij gebruikte en zijn werk in kunsthistorisch perspectief. Niet alleen Metamorphose II, maar ook een tiental andere werken zoals Relativiteit, Reptielen en Verbum zijn op die manier te beleven. De speciaal gecomponeerde muziek van Paul M. van Brugge geeft de interactieve documentaire een extra meeslepende ervaring. Voor het jonge publiek biedt de website een speciale Klokhuis Tour.

Metamorfose Machine

Geïnspireerd geraakt? Op de website kun je ook aan de slag met je eigen stukje metamorfose. Technieken die Escher over de jaren met de hand ontwikkelde zitten nu ingebouwd in de zogenaamde ‘Metamorfose Machine’. Je kunt je zelf gemaakte afbeeldingen roteren, spiegelen, verschuiven en vervolgens morfen naar een tweede afbeelding. Je gecreëerde werk voeg je vervolgens toe aan het digitale ‘Gesamtkunstwerk’; een oneindige online metamorfose. Ook kun je je eigen werk downloaden, printen en delen met anderen.

Tentoonstelling
De interactieve documentaire De metamorfose van Escher kwam tot stand in samenwerking met de M.C. Escher Foundation en is gelanceerd in dezelfde periode als de start van de Escher tentoonstelling in het Fries Museum (onderdeel van Leeuwarden Culturele hoofdstad). Bezoekers van de tentoonstelling ‘In Escher op reis’ (t/m 28 oktober 2018) kunnen via een digitale tafel de interactieve documentaire beleven. Met meer dan tachtig originele prenten, circa twintig tekeningen en diverse foto’s en voorwerpen treed je in de voetsporen van de reislustige graficus, die in Italië, Zwitserland en Spanje inspiratie vond voor zijn bekendste werken.