Inspectie SZW legt handel in hefbruggen stil

De Inspectie SZW heeft vorig jaar zeventien importeurs gedwongen de handel te staken in onveilige hefbruggen. Het gaat om apparatuur die garagebedrijven gebruiken om auto’s omhoog te brengen, zodat ze van onderaf reparaties kunnen uitvoeren.

Dit staat in het rapport ‘Toezicht op veilige arbeidsmiddelen’ van de Inspectie. Behalve hefbruggen doet de Inspectie hierin ook verslag van controles op gevaarlijke bowlingbanen, stalschermen en doekenreinigers.
Een deel van de importeurs bracht hefbruggen in de handel waar auto’s vanaf konden rollen. Een beveiliging daartegen ontbrak. Werknemers in garages lopen hierdoor risico’s. Ook liepen ze kans op beknelling van hun voeten als de brug tot zijn laagste stand daalt.
De Inspectie was in totaal bij 31 importeurs langs geweest. In Nederland zijn zo’n 60.000 hefbruggen in gebruik.

Bowlingbanen

De Inspectie controleerde vorig jaar ook de veiligheid van werknemers bij ruim tachtig bowlingbanen.  Bij 80 procent van die banen bleken de installaties voor het oppakken van de kegels onveilig. Werknemers liepen risico’s op beknelling en verplettering.
Behalve het oppakken van kegels zorgt de apparatuur op bowlingbanen ook voor het automatisch terugsturen van de ballen. Kort geleden raakte een werknemer zwaar gewond na beknelling in zo’n machine. Onder druk van de Inspectie hebben de bezochte bowlingbanen plannen gemaakt om de risico’s voor hun werknemers weg te nemen.
De Inspectie controleert momenteel bij 70 banen of die plannen zijn uitgevoerd. Ook gaat ze langs bij bowlingbanen die vorig jaar niet gecontroleerd zijn. De inspecties gaan door tot na de zomer.

Stalschermen

Stalschermen zijn rolgordijnen aan de buitenkant van een stal zonder muren. De Inspectie heeft fabrikanten van stalschermen gecontroleerd na  twee dodelijke ongevallen in korte tijd. Twee kinderen zijn bij die ongevallen gestikt; ze waren bekneld geraakt in de schermen, die zich automatisch oprollen.  Bij een derde ongeval brak een kind beide polsen.
De Inspectie controleerde bij zeventien fabrikanten en importeurs. Zestien van hen leverden onveilige stalgordijnen. Zij kregen van de Inspectie het bevel te stoppen met leveren en onveilige schermen aan te passen die al bij boeren in gebruik waren. Op dit moment controleert de Inspectie bij importeurs en fabrikanten of de stalschermen inmiddels veilig zijn.

Doekenreinigers

Drie ernstige ongevallen zijn vorig jaar gebeurd met doekenreinigers. Deze machines maken doeken schoon die in tuinbouwkassen op de grond plantenresten hebben opgevangen.  De Inspectie bekeek alle dertien machines die in gebruik waren. Twaalf daarvan heeft ze uit bedrijf genomen.

Markttoezicht

Het markttoezicht van de Inspectie gebeurt meteen aan de bron: bij fabrikanten en importeurs die apparatuur in de handel brengen. Zij moeten zorgen dat afnemers gebruik kunnen maken van veilige machines. Wel moeten bedrijven die de apparatuur kopen volgens de Inspectie alert zijn: zit er een sticker met CE-markering op als teken dat de fabrikant heeft voldaan aan zijn verplichtingen? Ook moet er een verklaring van de fabrikant bij zitten dat de machine veilig is. Verder is een Nederlandse gebruiksaanwijzing verplicht.
Factsheet Toezicht op veilige arbeidsmiddelen | 2013 | pdf-document |  138 kB