Nederlandse studenten en jonge professionals (18-35 jaar) in de medische en technische zorgsector met vernieuwende en duurzame ideeën voor projecten die gezondheid bevorderen in Sub-Sahara Afrika, worden uitgenodigd om hun voorstel in te dienen voor de Albert Schweitzer Prijs 2025.
Met deze jaarlijkse prijs ondersteunt het gelijknamige fonds initiatieven die gezondheidszorg toegankelijker en beter maken voor gemeenschappen in Sub-Sahara Afrika. De inschrijving is geopend tot 31 januari 2025. Indienen kan via www.nasf.nl.
Concrete zorginnovaties die impact maken
Van medische apps voor afgelegen gebieden tot duurzame medische hulpmiddelen: gezondheidspioniers ontwikkelen slimme oplossingen die kwetsbare groepen in Afrika direct toegang geven tot noodzakelijke zorg en ondersteuning. Enkele voorbeelden uit recente projecten zijn:
· 3D-geprinte protheses: In Sierra Leone werd een 3D-printer ontwikkeld om betaalbare protheses in verschillende huidskleuren te maken, waardoor meer mensen geholpen konden worden.
· Zorg via een app: Een app die zorg dichterbij brengt voor mensen in afgelegen gebieden, zodat ze medische hulp en advies kunnen krijgen zonder lange afstanden te reizen.
· Herbruikbare vacuümpomp voor veilige bevallingen: Een gebruiksvriendelijke, herbruikbare vacuümpomp die helpt bij bevallingen, zodat moeders en baby’s in afgelegen gebieden de juiste zorg krijgen.
· Dans voor mentale gezondheid: Een project dat dans gebruikt om mentale problemen bespreekbaar te maken en het stigma te doorbreken.
Albert Schweitzer
De prijs is vernoemd naar dokter Albert Schweitzer (1875-1965), Nobelprijswinnaar en pionier in medische hulpverlening in Afrika. Al meer dan tien jaar reikt het ASF deze ‘Pioniersprijs’ uit.
Voor wie?
De Albert Schweitzer Prijs ondersteunt zowel nieuwe als startende projecten die impact hebben op de gezondheid en welzijn van lokale gemeenschappen.
Prijzen
Een vakjury kent de hoofdprijs van 7.500 euro toe aan het meest veelbelovende project, terwijl het publiek op hun favoriete initiatief kan stemmen voor een publieksprijs van 2.500 euro. Daarnaast is er een stimuleringsprijs van 1.000 euro voor een project dat nog in de opstartfase zit maar potentieel toont.
De prijsuitreiking vindt plaats op 9 april 2025 in het AFAS-hoofdkantoor in Leusden.